Nagyvilág

Szélesebb autonómiáért szavaznak a katalánok

Népszavazás kezdődött Katalóniában vasárnap reggel az új autonómiatervezetről, amely szélesebb körű önállóságot biztosítana Spanyolország legfejlettebb régiójának.

A referendumon mintegy 5,3 millió katalán választópolgár nyilváníthat véleményt a dokumentumról, amelyet márciusban hagyott jóvá a spanyol parlament. A tervezet nemzetként határozza meg a – spanyollal rokon, de attól jól megkülönböztethető – saját nyelvet használó Katalóniát, bővítve annak jogköreit az adózás és az igazságügy terén.

Ha – az előrejelzéseknek megfelelően – a katalánok többsége igennel szavaz a dokumentumra, akkor az már törvényjavaslatként kerül ismét a madridi parlament két háza elé ratifikálás céljából.

A madridi központi és a katalán tartományi kormányt vezető szocialisták (PSOE), valamint a mérsékelt katalán nacionalisták (CiU) támogatják az autonómia reformját, míg a konzervatív Néppárt (PP) elutasítja azt. José María Aznar pártja úgy véli, hogy a kibővített tartományi autonómia veszélybe sodorja Spanyolország nemzeti egységét.

A népszavazás első eredményei már vasárnap este tíz óra előtt várhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik