Nagyvilág

Nagykoalíció Csehországban?

Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke nem zárja ki, hogy pártja esetleg támogathatná azt a jobbközép kabinetet, amelyet Mirek Topolánek, a képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke próbál meg összeállítani.

A június elején rendezett képviselőházi választásokat az ODS nyerte ugyan, de a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú testületben. Topolánek a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel kezdett kormányalakítási tárgyalásokat, de kormánya csak akkor léphet hivatalba, ha a képviselőházban ezt a szociáldemokraták vagy a kommunisták lehetővé teszik.

Paroubek vasárnap a Nova televízió vitaműsorában azt mondta: minden attól függ, milyen engedményekre lesz hajlandó Topolánek. A szociáldemokrácia egy “történelmi kompromisszum” esetén támogathatná a majdani koalíciós kormányt.

“Ha az ODS részéről meglesz az erre való igyekezet, biztos, hogy én nagyon konstruktívan fogok ezekhez a dolgokhoz viszonyulni. Ez a kormányuk támogatására is vonatkozik” – jelentette ki Paroubek. “Tudatában vagyok annak, hogy az országnak kormányra van szüksége” – jegyezte meg.

A szociáldemokrata miniszterelnök és pártelnök ugyanakkor nem rejtette véka alá: számol azzal, hogy Topolánek sikertelensége esetén ő kaphatna kormányalakítási megbízatást Václav Klaus államfőtöl.

Paroubek a vitában elmondta: pártja számára a polgári demokraták célkitűzései közül elfogadhatatlan az egysávos adórendszer, a közszolgálatok és az egészségügy magánkézbe adása, valamint a közelmúltban elfogadott munka törvénykönyv módosítása.

A távozó kormányfő nem adott világos választ arra, hogy a szociáldemokrácia, amely a választáson három százaléknyi különbséggel a második helyen végzett az ODS mögött, magának fogja-e követelni a házelnöki tisztséget vagy sem. “Most a kormányprogramról fogunk vitázni. A személyi ügyek másodlagosak” – állította Paroubek, aki várhatóan a vasárnap esti órákban négyszemközt tárgyal Topolánekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik