Nagyvilág

Szlovákiában megkezdődött a választás

Kiegyensúlyozott részvétellel és két párt képviselőjelöltjének szabálytalan pénzosztogatásával zajlott az előrehozott választás szombaton a déli órákig Szlovákiában. Több mint 4 millió ember szavazhat arról, hogy ki vezesse az országot a következő négy évben.

A választásonb eddig figyelemre méltó mindössze az volt, hogy a Fico és Slota pártjának egy-egy képviselője ötezer koronás vásárlási utalványokat osztogatott Pozsonyban, Besztercebányán és Eperjesen. Az utalványokon más szlovák pártok képviselőinek arcképe is látható volt és az összefüggések a nacionalista koalíció szorgalmazóit sejtetik az akció mögött. A Irány – Szociáldemokrácia (SMER) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elhatárolódott a történtektől. Alexander Patkoló, a Roma Kezdeményezés (RIS) elnöke azt állította, hogy több párt, köztük a Smer és az SDKÚ aktivistái az elszegényedett gömöri falvakban és a lepusztult kassai Lunik-lakótelepen pénzt osztogattak a romáknak, hogy menjenek szavazni és a jelöltjeikre voksoljanak.


Előrehozott választás


A választáson induló 21 párt megméretésére három hónappal a rendes idő előtt kerül sor, mert Mikulás Dzurinda hosszú ideje kisebbségben kormányzó koalíciós kabinetjéből az év elején a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) kilépett, s ennek nyomán előállt az idő előtt választás kényszere.

A legnagyobb, 30 százalék körüli támogatottsággal a legerősebb ellenzéki erő, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia indul. Mögötte 10 százalék fölötti előrejelzéssel a szintén ellenzéki Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS), majd a kormányfő, Mikulás Dzurinda vezette kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS), és a legmegbízhatóbb választói bázissal bíró Magyar Koalíció Pártja (MKP) jegyez 10 százalékot meghaladó, holtversenyt mutató támogatottságot. Valószínű, hogy bár 10 százalék alatti eredménnyel, de visszaküzdi magát a parlamentbe a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja, és újra parlamenti párt lesz a KDH is.

Az új parlament vélhetően öt, vagy ennél kevesebb, de elvben akár hét pártból is állhat. Valódi alkupozícióban egyedül a Smer tudhatja magát, de a választás végkifejletével kapcsolatos jóslatok példátlanul óvatosak, mert a várhatóan alacsony részvétel nyomán kiszámíthatatlan koalíciós szerkezetek jöhetnek létre. Az sem biztos, hogy feltétlenül a legjobb eredményt elérő párt kap megbízást kormányalakításra, mert az államfőnek jogában áll, hogy erre a leginkább koalícióképes erőket hatalmazza fel.


Előzetes eredmény vasárnap lesz

A választás egynapos, kampánycsend nincs. A szavazóhelyiségek este 10 órakor zárnak. Előzetes eredményekre már éjszaka lehet számítani, de a várhatóan nagyszámú, úgynevezett preferenciaszavazatok időigényes megszámlálása miatt a hivatalos eredményeket csak vasárnap délután hirdetik ki. A választók ugyanis a pártonként 150 jelöltet kínáló listákon 4 jelöltet – a nevek bekarikázásával -esélyesebb helyre emelhetnek, így megtörténhet, hogy a legutolsó helyen szereplő jelölt három 3 százalékon felüli preferenciaszavazattal annak ellenére mandátumhoz juthat, hogy őt a listán utolsóként indította a pártja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik