Nagyvilág

II. Erzsébet “hivatalosan” is 80 éves

A kerek évforduló alkalmából minden eddiginél színpompásabb ceremóniával és légiparádéval ünnepelték szombaton Londonban az idén 80 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját.

Az uralkodó és a lovasgárdisták vörös egyenruhájában, fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férje, Fülöp edinburgh-i herceg az idén is két magyar szürke húzta hintóban hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján, a kétoldalt felsorakozott tízezrek üdvrivalgása közepette, a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához. A hintó egyébként még Viktória királynő idejében, 1852-ben készült.
A királynő a hatalmas St James’s Park melletti laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta 1100 katonája tisztelgését. Az idei születésnapi ceremónia egyébként valamelyes mértékben Fülöp hercegnek is szólt: a királynő férje ugyanis éppen egy hete töltötte be 85. születésnapját.

A nyári hivatalos királyi születésnapot VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.
Az idei királynői születésnap kitüntetettjei között van mások mellett Stelios Haji-Ioannou, a görög-ciprióta születésű brit nagyvállalkozó, a legnagyobb brit fapados légitársaság, az easyJet alapítója, akit az uralkodó a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt üzleti érdemeiért. Az udvar ezzel láthatólag törekedett valamelyes kiegyensúlyozottságra: tavaly az easyJet legádázabb versenytársának, a British Airways légitársaságnak az akkori vezérigazgatója, Roy Eddington részesült hasonló elismerésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik