Nagyvilág

Jön a First Lady is

Az 1956-os magyar forradalom emléke előtt tisztelegve beszédet mond George Bush amerikai elnök, aki felesége társaságában érkezik Magyarországra a jövő héten.

George Bush amerikai elnök június 22-i budapesti látogatásán az 1956-os magyar forradalom emléke előtt tiszteleg – közölte Stephen Hadley, az amerikai elnök nenemzetbiztonsági főtanácsadója csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén.


Stephen Hadley főtanácsadó sajtótájékoztatóján ismertette az amerikai elnök jövő heti bécsi és budapesti programját. Bush elnök, akit útjára felesége, Laura Bush is elkísér, a június 22-i, csütörtöki napot a budapesti amerikai nagykövetségen kezdi. Az elnök hivatalos üdvözlését a Sándor-palota előtt tartják meg. Bush elnök ezt követően találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, majd pedig az Országgyűlés épületében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az amerikai elnököt ezt követően Szili Katalin házelnök, majd az öt parlamenti párt vezetői üdvözlik.

A magyar köztársasági elnök és a kormányfő ebéden látja vendégül Bush elnököt, majd koszorúzással tisztelegnek együtt azok emléke előtt, akik a kommunizmus elleni 1956-os felkelésben életüket vesztették. Bush elnök a nap folyamán később az 1956-os forradalmat méltató beszédet mond, amelyben kiemeli Magyarország figyelemre méltó átalakulásának ihlető példáját és tanulságait is, és üdvözölni fogja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a reform továbbvitelét célozzák napjainkban a térségben. Stephen Hadley nem szólt arról, hogy az elnök hol tölti a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát.

Biztonsági kértdések

A budapesti látogatást megelőző szerdai bécsi csúcstalálkozót Stephen Hadley jó alkalomnak nevezte az Egyesült Államok és az Európai Unió szoros kapcsolatainak a megerősítésére. Emlékeztetett rá, hogy Bush elnök egyértelműen kinyilvánította: Amerika erős Európában érdekelt, mivel erős partnerre van szüksége a szabadság nemzetközi előmozdításának nehéz feladatában. Az idei amerikai–EU-csúcstalálkozó három olyan területre összpontosítja a figyelmét, amelyen együttműködve a világot biztonságosabbá és jobbá tehetik: a szabadság és a demokrácia nemzetközi előmozdítására, a biztonság megerősítésére és a nemzetközi gazdaságra.

Kérdésre válaszolva Hadley elmondta, hogy az elnök Bécsben feltehetően felveti az iraki újjáépítés támogatására ígért hozzájárulások ügyét is. A célra kilátásba helyezett 13,5 milliárd dollárból eddig gyakorlatilag 3-4 milliárd dollárt folyósítottak ténylegesen. Afganisztán ügyében is vannak még beváltatlan ígéretek. Hadley közölte, hogy az amerikai fél Bécsben együttműködést kezdeményez a szellemi tulajdonjogok harmadik országban való érvényesítésére. Megvitatják annak a lehetőségét is, hogyan erősíthetik meg a stratégiai együttműködést a globális energiabiztonságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik