Nagyvilág

Ausztrália kiadja a horvátoknak Dragan-kapitányt

Ausztrália kiadja Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt, „Dragan-kapitány" néven ismertté vált szerb szabadcsapatvezért – döntött az ausztrál legfelsőbb bíróság.

Az ausztrál rendőrség január 20-án vette őrizetbe a háborús bűnökkel vádolt Dragan Vasiljkovicsot a horvát hatóságok körözése alapján. Vasiljkovicsot azzal vádolják, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb–horvát háború elején egy szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Vasiljkovics a háború idején az „Alfa” szerb félkatonai alakulatot vezette. Egy 1994-es ENSZ-jelentés a hírhedt Zeljko Raznatovic – „Arkan kapitány” – szerb szabadcsapatvezér helyetteseként írta le őt. A délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó „Dragan kapitány” kiadatását a horvát igazságügy-miniszter hivatalosan február 9-én kérelmezte.

Az Ausztráliában élő szerb férfi kiadatásának elutasításáért folyamodott a bíróságnál, arra hivatkozva, hogy Ausztráliának és Horvátországnak nincs kétoldalú kiadatási egyezménye. Ezt az érvelést azonban a bíróság a hatályos ausztrál kiadatási törvényre hivatkozva elutasította, így elhárult a jogi akadály az elől, hogy az 51 éves, ausztrál állampolgársággal is rendelkező Vasiljkovicsot kiadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik