Nagyvilág

Szabad az indonéz terroristavezér

Hívek százai üdvözölték a börtönből szabaduló Abu Bakar Basírt, aki feltételezések szerint nem kis szerepet játszott a 2001-es bali robbantásban. Az ausztrálok megrökönyödéssel fogadták a hírt.

Szabadon engedték az indonéz hatóságok szerdán kora reggel Abu Bakar Basír muzulmán vallási személyiséget, a hírhedt al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet feltételezett vezetőjét.

Basírt első ízben a 2002 októberi bali merényletek kapcsán vették őrizetbe. A hatóságok szerint ugyanis a Jemaah Islamiyah szervezte meg a szóban forgó merényleteket, amelyek 202 halálos áldozatot követeltek. Az áldozatok túlnyomó többsége külföldi, elsősorban ausztrál turista volt. A szabadulás kapcsán elégedetlenségének adott hangot a szigetország miniszterelnöke. „Azt akarom, hogy mindenki világosan lássa: velem és kormányommal együtt ausztrálok milliói rendkívül csalódottak, sőt aggódnak Abu Bakar Basír szabadon bocsátása miatt” – idézi a BBC John Horward kormányfőt.

Ugyancsak a Jemaah Islamiyah terrorszervezet számlájára írják a jakartai Marriott szálloda ellen 2003 augusztusában elkövetett terrorakciót, amelyben 12-en haltak meg. Basír, aki magát Oszama bin Laden szaúdi terroristavezér, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője csodálójának tartja, kezdettől fogva tagadta, hogy köze lenne a merényletekhez, sőt azt is cáfolta, hogy a Jemaah Islamiyah létezne.

A 67 éves Basírra nem sikerült egyértelműen rábizonyítani a merényletekben való közreműködést, egy évvel később azonban négyévi börtönre ítélték őt államellenes összeesküvés címén. A vallási elöljárót két hónappal később a fellebbviteli tárgyaláson felmentették az államellenes összeesküvés vádja alól, és csak kisebb törvénysértésekben ítélték vétkesnek. Akkor hároméves börtönbüntetést szabtak ki rá, majd ezt a büntetést is tovább mérsékelték. Basírt híveinek százai üdvözölték a börtön bejáratánál.

Mind Indonéziában, mind külföldön sokan tartanak attól, hogy Abu Bakar Basír szabadon bocsátása a terrortámadások kiújulásához vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik