Nagyvilág

Nagyszabású offenzívát indít az USA a tálibok ellen

A tálib hatalom 2001. évi megdöntése óta a legnagyobb offenzívát indítják el csütörtökön az Egyesült Államok vezette afganisztáni koalíciós erők több mint 11 ezer katona részvételével az ország déli részén.

Az amerikai, brit, kanadai és afgán katonák részvételével indítandó támadás célja a tálib harcosok megszorongatása négy olyan tartományban, amelyben különösen aktívak, de ezen belül is különösen Uruzgánban és Helmandban. A korábbi hasonló offenzívákat legfeljebb néhány ezer fővel indították.

Benjamin C. Freakley vezérőrnagy, az afganisztáni amerikai erők hadműveleti parancsnoka egy szerdai interjújában elmondta, hogy a koalíciós és az afgán alakulatok a tálib harcosok búvóhelyeit fogják felkutatni és megtámadni Kandahárban, Helmandban, Zábulban és Uruzgánban.

Május közepe óta zajlanak a leghevesebb harcok a koalíciós erők és a tálibok között azóta, hogy 2001 őszén utóbbiakat elűzték a hatalomból. Amerikai és afgán adatok szerint ebben az egy hónapban mintegy 550 ember – főleg lázadók, ezen belül mintegy 200 tálib – halt meg az összecsapásokban.

Az amerikaiak szerdán bejelentették, hogy két különböző keddi összecsapásban meghalt egy-egy amerikai katona Helmand, illetve Kunar tartományban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik