Nagyvilág

Kétmillió lengyel hagyta el hazáját

A bővítés óta kétmillió lengyel költözött az EU nyugati tagállamaiba munkát keresve, ami a legnagyobb népvándorlás napjaink Európájában.

Brit és lengyel lapok által idézett adatok szerint a 2004-es uniós csatlakozás óta kétmillió lengyel hagyta el hazáját, mert odahaza akkora a munkanélküliség, hogy még a korlátozásokkal együtt is egyszerűbbnek tűnt a nyugati államokban munkát találni. A 2004-ben csatlakozó országok munkavállalói közül a lengyelek bizonyultak a legmobilabbnak. Hivatalos összesítés ugyan csak a csatlakozási év végén született, de ebben az időpontban a lengyelek az első helyen szerepeltek azon a listán, mely a régi tagállamokban dolgozó kelet-európai munkavállalókat összesítette.

A hazájukat elhagyó lengyel emigránsok azonban csak mintegy fele dolgozik csak legálisan a lapok becslései szerint. Nyag Britanniába például több mint háromszázezer lengyel érkezett, igaz a szigetország már 2004. májusában megnyitotta munkaerőpiacát az újak előtt.

Érdekesség, hogy a harmadmilliós beáramlás a legnagyobb Anglia történetében a tizenhatodik századi hugenotta menekültáradat óta, amikor a nantesi ediktum megvonta a francia protestánsok szabad vallásgyakorlási jogát, ezért inkább az ország elhagyása mellett döntöttek.

A Gazeta Wyborcza közvélemény-kutatása szerint a lengyelek 84 százaléka szerint a nagymértékű kiáramlás „szégyen” Lengyelország számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik