Nagyvilág

Izrael mindent bevet?

Az utóbbi évek legsúlyosabb támadását hajtotta végre a palesztinok ellen az izraeli hadsereg. Napok alatt ismét nagyon eltávolodott a békétől a közel-keleti régió.

Fegyvert kaphat a palesztin államfő testőrsége

Ehud Olmert izraeli kormányfő kedden hozzájárult ahhoz, hogy a palesztin elnök testőrsége fegyvereket kapjon. A Londonban tartózkodó Olmert egyik, névtelenséget kérő munkatársa újságíróknak elmondta: az izraeli miniszterelnök keddre virradóra jóváhagyta, hogy bizonyos mennyiségű, Jordániából származó könnyű fegyvert kapjon erősítésül Mahmúd Abbász palesztin elnök gárdája.

Izraeli rakéták semmisítettek meg kedden a Gázai övezeteben egy zártszekrényes teherautót, amelyen palesztin aktivisták utaztak – egyes információk szerint egy rakétakilövő osztag – közölték szemtanúk és kórházi források. A halálos áldozatok között két palesztin szélsőséges van, a többi áldozat polgári személy, köztük két gyermek. Az idézett források szerint a csapásnak összesen tíz halálos áldozata van, további mintegy harminckét ember megsebesült, hárman közülük súlyosan.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte a tíz halálos áldozattal járó légitámadást, mint “lakott területen polgári célpontok ellen elkövetett izraeli bűncselekményt”, és azzal vádolta Izraelt, hogy “állami terrorizmust” folytat a palesztinok ellen. Felhívta a nemzetközi közösséget, hogy “haladéktalanul avatkozzanak közbe az izraeli agresszió és (az izraeli erőszak) eszkalációjának megakadályozása érdekében”.

Fogy a türelem

Amir Perec izraeli védelmi miniszter a légi csapást követően kijelentette: Izrael nem fog többé önmérsékletet tanúsítani az ellene irányuló támadásokban érintett palesztin fegyveresekkel szemben. “Teljes hatalmunkkal fogunk cselekedni és minden eszközt bevetünk bármely csoport ellen, amely ellenünk tör” – mondta. Perec szerint Izrael már elég önmérsékletet tanúsított azután, hogy palesztin állítás szerint pénteken izraeli őrnaszádok lőttek egy gázai övezeti strandot, ahol nyolc civil meghalt. “Elégséges önuralmat gyakoroltunk (az eset kiváltotta) nemzetközi felháborodás fényében, de ennek vége” – fogalmazott.

Izraeli katonai tisztségviselők hétfőn arról számoltak be, hogy a védelmi miniszter elhalasztotta egy átfogó légitámadás elindítását, amelyet a hadsereg tervez a gázai övezeti palesztin szélsőségesek ellen. Mint mondták, a miniszter időt akar adni a palesztin vezetésnek arra, hogy maga akadályozza meg e fegyveresek támadásait. Palesztin szélsőségesek az utóbbi napokban több tucatnyi házi készítésű rakétát lőttek ki az övezetből izraeli területre, az izraeli hadsereg pedig rakétatámadásokkal és tüzérségi csapásokkal torolja meg ezeket. A tíz halálos áldozatot követelő keddi támadás évek óta az egyik legsúlyosabb légi csapás volt az izraeli hadsereg részéről palesztinok ellen.

Izraeli startégia

Mindeközben a Háárec című izraeli napilap keddi száma szerint Izrael arra készül, hogy egyoldalú lépések helyett tárgyaljon a palesztinokkal a ciszjordániai kivonulás mikéntjéről – jelentette. Az újság értesülése szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő egyelőre vázlatos alternatív “kiigazítási” terve, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök elé akar terjeszteni, felajánlja egy önálló palesztin állam létrehozását a Gázai övezetben és Ciszjordánia 90 százalékán átmeneti határokkal. Abbász ezzel szemben az összes gázai és ciszjordániai területet követeli, amelyet Izrael 1967-ben megszállt.

Olmert javaslata értelmében mintegy 70 ezer izraelit költöztetnének el a ciszjordániai elszigetelt zsidó telepekről, de az enklávékat alkotó nagyobb kolóniákat Izrael megtartaná, akár egyoldalúan is, ha a közel-keleti békefolyamat továbbra sem mozdulna ki a holtpontról. A Háárec beszámolója szerint Olmert ezeket az elképzeléseit a múlt hónapban George Bush amerikai elnökkel is megosztotta, most pedig Nagy-Britannia és Franciaország vezetőivel folytat egyeztetéseket tervéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik