Nagyvilág

Felülvizsgálják a guantánamói foglyokkal szembeni bánásmódot

Felülvizsgálják a guantánamói börtöntáborban őrzött foglyokkal szembeni magatartást az amerikai hatóságok - közölték katonai források.

Az idézett források szerint a múlt hét végén ismertté vált öngyilkosságok után a hatóságok úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják a terrorizmus vádjával bebörtönzöttekkel szembeni bánásmód alapszabályait, illetve a foglyok megfigyelését. Részleteket ezzel kapcsolatban egyelőre nem közöltek.

A felülvizsgálatot az elmúlt negyvennyolc órában mind erőteljesebben követelték a tábor lakóinak ügyvédei, akik egyebek között arra szólították fel a Bush-kormányzatot: küldjön azonnal orvosokat Guantánamóra a foglyok megvizsgálása érdekében. Az ügyvédek követelték továbbá, hogy mihamarabb kezdődjék meg a foglyok bírósági tárgyalása, különös tekintettel arra, hogy legtöbbjüket évek óta minden fajta bírósági eljárás nélkül tartják börtönben.

Ezzel párhuzamosan a bebörtönzöttek alkotmányos jogait védelmező amerikai központ egyik vezetője a Kuba területén lévő börtöntábor mielőbbi bezárását követelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik