Nagyvilág

Izraeli célkeresztben a Hamasz vezetői

Jóváhagyta a Hamasz vezetői elleni, úgynevezett célzott támadások tervét Amír Perec izraeli védelmi miniszter – jelentette vasárnap este a jeruzsálemi televízió.

A tervet – mint kiszivárgott – Dan Haluc vezérkari főnök terjesztette a miniszter elé arra az esetre, ha a Hamasz folytatja az izraeli területek elleni rakétatámadásokat. A televízió beszámolója szerint Perec áldását adta a vezérkari főnök indítványához, ugyanakkor elrendelte: a hadseregnek még mindenképp várnia kell néhány napot, mielőtt hozzákezdene a tervben foglaltak végrehajtásához. Mindezt a miniszter azzal indokolta: reméli, hogy a feszültség kiéleződése ellenére a helyzet mégiscsak megnyugszik.

A palesztin kormányt alkotó radikális szervezet, a Hamasz a hét végén mondta fel a tizenhat hónapon keresztül tartó tűzszünetet, miután hét halottat követelt egy izraeli tüzérségi támadás pénteken egy gázai övezeti strand ellen. A Hamasz aktivistái azóta több rakétatámadást intéztek izraeli területek ellen.

Izrael korábban több radikális palesztin vezető ellen hajtott végre célzott támadásokat, amelyek a legtöbb esetben végzetesnek bizonyultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik