Nagyvilág

Indul az idei hurrikánszezon

Alberto névre hallgat, és Florida felé tart az első olyan idei atlanti-óceáni trópusi vihar, amelynek nevet adtak a meteorológusok - figyelmeztetett vasárnap az egyesült államokbeli miami hurrikánmegfigyelő központ.

A vihar nagy mennyiségű csapadékot okozhat Florida nyugati részén hétfőn vagy kedden, ám előbb Kuba egyes részein válthat ki özönvízszerű esőzéseket. A szigetországban akár ötven centiméter csapadék is eshet. A vihar és az eső szökőárat, földcsuszamlásokat válthat ki. Az Alberto vihar vasárnap, az idei hurrikánévad kezdete után néhány nappal képződött a Mexikói-öböl keleti része felett.

Központjában 75 kilométeres óránkénti sebességű szelekkel, óránként 15 kilométert haladva tart Florida állam felé. Tavaly regisztrálták az elmúlt másfél évszázad legtöbb névvel is ellátott trópusi viharát (28-at) és hurrikánját (15-öt) az atlanti-óceáni térségben, és az Egyesült Államokban és Közép-Amerikában hatalmas károkat okozott egy hurrikán-sorozat. A Katrina névre keresztelt viharban mintegy ezerháromszázan vesztették életüket, és csaknem egész New Orleanst elárasztotta a víz. Az idei szezonban – november végéig – tizenhat jelentős, a hagyomány szerint névvel ellátott trópusi viharra, köztük hat nagyobb hurrikánra számítanak a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik