Nagyvilág

Ötezren tüntettek a labdarúgó-vb egyik helyszínén

Ötezren tüntettek szombaton a szélsőjobboldal és az idegengyűlölet ellen Gelsenkirchenben, az idei labdarúgó-világbajnokság egyik városában, miután szélsőjobboldaliak kisebb csoportja vonult fel a településen.

A tüntetők között volt Norbert Lammert, a parlament alsóházának (Bundestag) kereszténydemokrata elnöke és Franz Müntefering szociáldemokrata alkancellár is. A tüntetést a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) bejelentett demonstrációja váltotta ki.

Az NPD tüntetését egy münsteri bíróság a közrend veszélyeztetésére hivatkozva betiltotta ugyan, de az alkotmánybíróság helyt adott a szélsőjobboldali párt óvásának. Az alkotmánybíróság egyebek között azzal érvelt, hogy az NPD nincs betiltva, élhet a gyülekezés és a szólás szabadságának alkotmányos jogával, az alkotmányt nem lehet kiiktatni egy hónapra, mert éppen világbajnokság van.

“Az alkotmánybíróságnak nem az a feladata, hogy akadályozza züllött szélsőjobboldaliak kis csoportjának fellépését, a mi feladatunk megmutatni, hogy meggyőződésüknek nincs helye országunkban” – hangsúlyozta Lammert.

Németország barátságos, a világra nyitott ország képét akarja magáról nyújtani, s ezt a törekvést senki sem zavarhatja meg – tette hozzá.

A szélsőjobboldaliak mintegy kétszáz fős csoportja végül is erős korlátozások közepette vonulhatott fel. Egy kilométerre rövidítették le felvonulási útvonalukat, s megszabták azt is, hogy mennyi zászlót vihetnek magukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik