Nagyvilág

Teherán fölgyorsította atomipari tevékenységét

Irán felgyorsította nukleáris tevékenységét, és az ehhez használt valamennyi anyagot Iránban állította elő – adta hírül az Isna iráni hírügynökség. Teherán részéről egyelőre még nem érkezett egyértelmű válasz a nagyhatalmak által kedden ismertetett ösztönző és fenyegető ajánlatra.

Irán urán-hexafluorid gázt (UF6) fecskendezett urándúsító centrifugákba, felgyorsítva nukleáris tevékenységét – közölte pénteken az iszlám köztársaság egy illetékese.

Az Isna iráni diákhírügynökségnek név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, a dúsításhoz felhasznált valamennyi anyagot Iránban állították elő. A névtelenségbe burkolózó illetékes megismételte azt az iráni részről korábban már hangoztatott tervet, amely szerint az ország “az év végéig 3 ezer centrifugát kíván üzembe helyezni”. (Iránban 2007 márciusában ér véget az év.)

Teherán áprilisban jelentette be, hogy 3,5 százalékos arányban dúsított uránt összesen 164 centrifuga felhasználásával, május 2-án pedig már azt közölte, a dúsítás foka elérte a 4,8 százalékot. (Atomfegyver előállításához legalább 90 százalékos dúsítottságú urán kell.)

Újrakezdték a dúsítást

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön kiszivárgott jelentésében az áll, a szervezet ellenőrei május 2-án és 3-án a közép-iráni natanzi erőműben tett látogatásuk alkalmával az urándúsítás szinte teljes szünetelését tapasztalták, de június 6-án – azon a napon, amikor Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője Teheránban ismertette az iráni vezetéssel az urándúsítás felfüggesztésére Iránt rábírni igyekvő hathatalmi javaslatcsomagot – az összes centrifugában újraindult a dúsítási folyamat.

Közben a NAÜ bécsi székhelyén Ali Asgar Szoltaníje, Iránnak az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervhez delegált nagykövete visszafogottságra intette a világ országait, a szervezet kormányzótanácsának hétfőn kezdődő ülése elé időzítve nyilatkozatát. A 35 tagú testület bennfentesek szerint csak csütörtökön veszi napirendre az iráni atomprogram ügyét, amellyel kapcsolatban egyébként várhatólag nem születik határozat.

Nincs egyértelmű válasz az ajánlatra

Közben az iráni elnök egy vidéki nagygyűlésen kijelentette, Teherán kész tárgyalásokat kezdeni az atomprogramjával kapcsolatos aggodalmakról és félreértésekről. Ahmadinezsád szavaiból nem derült ki, elfogadja-e Irán a nagyhatalmak egyszerre ösztönző és fenyegető javaslatait a közép-keleti ország urándúsítási programjának felfüggesztésére. Leszögezte, hogy az iráni nép sohasem fog tárgyalni pontosan meghatározott jogairól és arról sem, hogy az iszlám köztársaság milyen jellegű nukleáris technológiai fejlesztéseket végezhet. A nemzetközi közvéleményben keletkezett aggodalmak és félreértések eloszlatására azonban Teherán kész megbeszéléseket kezdeni – tette hozzá.

Washingtonban egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő közölte, hogy az amerikai kormányzat az iráni elnök csütörtöki beszédét nem tekinti az ajánlatcsomagra adott hivatalos válasznak. A hathatalmi javaslatcsomagot Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismertette kedden Teheránban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik