Nagyvilág

Megfeneklett a Srí Lanka-i békefolyamat

Kudarcba fulladt a Srí Lanka-i kormány és a tamil lázadók Norvégiába tervezett egyeztetése, és a norvég közvetítők értékelése szerint a békefolyamat a legmélyebb válságba jutott azóta, hogy 2002-ben tűzszüneti egyezményt kötöttek.

A norvég közvetítők csütörtökön és pénteken Oslóban akarták tárgyalóasztalhoz ültetni a Srí Lanka-i kormány és a tamil lázadók küldöttségét, hogy szemtől szemben megvitassák a tűzszünetet ellenőrző nemzetközi megfigyelő csoport biztonságával összefüggő kérdéseket. Az uniós tagállam Svédország, Dánia, Finnország, valamint Norvégia és Izland által küldött 57 tagú csoport biztonságának megerősítésére azért van szükség, mert a fegyvertelen megfigyelők többször is a kormányerők és a lázadók kereszttüzébe kerültek.

Nem hajlandóak együtt tárgyalni

A norvég közvetítők a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szeparatista fegyveres szervezet küldöttségét tette felelőssé a kudarcért. Sz. P. Tamilszelvan, az LTTE politikai vezetője meglepetésre közölte, hogy nem hajlandóak közvetlenül tárgyalni a kormány küldöttségével, mert az túl alacsony szintű, nincs döntéshozási jogosultsága. Ezért a delegációk csak külön külön ültek össze a norvég közvetítőkkel, és kicsi az esély a tárgyalások megmentésére, mert az öttagú kormányküldöttség már pénteken el akar utazni.

A tamil lázadók követelték azt is, hogy a nemzetközi megfigyelő csoport tagjai közül távozzanak az uniós államok delegáltjai. Tamilszelvan közölte, hogy az Európai Unió polgárait nem tudják a továbbiakban semlegesnek tekinti. A követelés hátterében az áll, hogy az Európai Unió május 31-én a terrorszervezetek listájára tette a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseit, ami feldühítette a lázadókat.

Nem szűnik az erőszak

Erik Solheim norvég fejlesztési miniszter felszólította a tamil lázadókat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, mivel hónapokat vehet igénybe, hogy pótolják az uniós tagállamok 37 megfigyelőjét. Jelezte, hogy Norvégia nem tudja vállalni az Ulf Henricsson svéd tábornok által vezetett csoport feltöltését, ha kiesnek a dán, svéd és finn megfigyelők. A norvég kormány pénteken közleményben tudatta a szembenálló felekkel: felülvizsgálja eddigi közvetítői szerepét. Ennek érdekében Oslo mindkét félnek öt-öt kérdést küldött el a további lépések ügyében, és a további szerepvállalást a válaszoktól teszi függővé.

A tamil lázadók és a colombói kormány képviselői először folytattak volna közvetlen megbeszélést a hivatalos béketárgyalások februári genfi fordulója óta. Az áprilisra tervezett egyeztetést elhalasztották az erőszak kiújulása miatt. Közben a lázadók újabb támadást hajtottak végre pénteken a Srí Lanka északnyugati részén fekvő Mannar katonai tábor ellen. A tüzérségi összecsapásban két katona megsebesült.

A tamil lázadószervezet 1983-ban indított fegyveres harcot azzal a céllal, hogy önálló tamil államot teremtsen Srí Lanka északkeleti részén. A polgárháborúban hozzávetőleg 65 ezer ember veszítette életét a 2002-es tűzszünet megkötéséig. Csak az idei év eleje óta több mint ötszáz ember vesztette életét erőszakos akciókban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik