Nagyvilág

Csehország: nem tudni, ki alakíthat kormányt

Nem hoztak eredményt a cseh választásokon győztes polgári demokraták és a rivális szociáldemokraták közti tárgyalások, miután a távozó kormányfő kijelentette, hogy nem támogatja egy jobbközép kormánykoalíció kialakítását, így annak nem lesz kormányzóképes többsége. A nagykoalíciót továbbra is mindkét fél elutasítja.

A cseh képviselőházi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) pénteken sem tudta elnyerni a másodikként befutó, eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) támogatását ahhoz, hogy kormányt alakítson a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel, pedig erre szükség volna, mert a tervezett hármas koalíció a parlamenti többség hiányában nem lenne kormányzóképes.

Az ODS, a kereszténydemokraták és a zöldek alkotta hármas koalíciónak csak 100 mandátuma lenne a 200 fős képviselőházban. Mirek Topolánek, az ODS elnöke pénteken találkozott Jirí Paroubek leköszönő kormányfővel, a CSSD elnökével, de Paroubek e tárgyalás után is úgy nyilatkozott, hogy pártja semmiképpen nem támogatja egy jobbközép kormánykoalíció megalakulását. Topolánek viszont kijelentette, hogy nem adja fel, folytatja a tárgyalásokat e koalíció megalakítása céljából. A jobbközép pártok a kommunistákkal nem is hajlandók tárgyalni.

Alku az elnök személyéről

A múlt hét végi választások utáni tárgyalások sorában most az következik, hogy mind az öt parlamenti párt vezetője alkudozni fog arról, hogy mely párt adja a parlamenti elnök személyét. A CSSD magának követeli a posztot, de az az álláspontja, hogy ha meg is kapja, akkor sem támogatja a jobbközép kormány megalakulását.

A jelenlegi helyzetből az jelenthet kiutat, hogy a két legnagyobb párt nagykoalíciót hoz létre, bár ezt eddig mindkét fél elutasította, vagy új választásokat kell kiírni. Paroubek arra számít, hogy ha Topolánek végleg nem tud kormányt alakítani, akkor a köztársasági elnök őt bízza meg ezzel a feladattal, és akkor egy szakértői, “hivatalnok” kormányt hozna létre. Az ODS elnöke ezt azzal hárítja el, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt példa arra az országban, hogy az elnök ne a győztes pártot kérte volna fel az új kabinet megalakítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik