Nagyvilág

Kovács Lászlóé a leghálátlanabb poszt

Türelmes tárgyaló címmel közölt portrét Kovács Lászlóról, az EU adó- és vámügyi biztosáról csütörtökön a müncheni Süddeutsche Zeitung. A lap szerint Kovácsnak van a leghálátlanabb posztja Brüsszelben, s a biztos el akarja feledtetni rossz startját.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke először az energiaügyi tárcát szánta Kovács Lászlónak, de a volt külügyminiszter európai parlamenti meghallgatása nem sikerült, s a politikus is beismerte: az idő rövidsége miatt nem tudott felkészülni kellőképpen – emlékeztetett a Süddeutsche Zeitung.

Kovács azonban megkedvelte új feladatkörét, az adó- és vámügyi biztosit, miután beásta magát a technikai részletekbe is. Nagy akadály tornyosul azonban előtte: bármennyire is egységesül Európa, az adóügyek még mindig a tagállamok jogkörébe tartoznak.

„Kovácsnak hálátlan hivatala van, valószínűleg a leghálátlanabb a bizottságban” – nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak Udo Bullmann német EP-képviselő. Bullmann mindenekelőtt azt találja nehéznek, hogy Kovácsnak minden egyes javaslatához meg kell szereznie mind a 25 tagállam beleegyezését.

Türelmes tárgyaló

Bullmann „pragmatikusnak és nagyon türelmesnek” nevezte a magyar biztost, mások azt emelték ki, hogy Kovács már külügyminiszter korában is rátermett tárgyaló volt. A német lap cikkének szerzője szerint Kovács, „a korábbi kommunista funkcionárius” azért folytathatta pályáját a rendszerváltás után is, mert nem volt hidegháborús politikus. Államtitkár volt Horn Gyula külügyminiszter mellett, „aki 1989-ben engedélyezte az NDK-polgárok kiutazását Nyugatra, s ezzel drámai módon felgyorsította a keleti tömb felbomlását”.

Külügyminiszterként Kovács mérvadó szerepet játszott Magyarország EU-csatlakozásának kivívásában, átköltözése Brüsszelbe kézenfekvő volt. A jövő kérdése, hogy a konszenzusszabály miatt adó- és vámügyi biztosként érhet-e el iránymutató sikereket – írta a Süddeutsche Zeitung.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik