Nagyvilág

Blair lemondását rebesgetik

A közelmúlt munkáspárti botrányai miatt Blair már a jövő év derekán átadhatja a pártelnökséget és a kormányfői posztot Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszternek - nyilatkozta Jack Straw volt brit külügyminiszter.

Jack Straw, aki a tavasszal lezajlott kormányátalakításig a külügyi tárcát irányította, a The Spectator című hetilap csütörtökön megjelent új számában arról beszélt, hogy Tony Blair már “jóval a következő parlamenti választások előtt” le fog mondani hivataláról. Straw egyúttal kiállt a hivatalos utódjelölt, Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter mellett, óva intve azokat a politikusokat, akik esetleg kihívóként szeretnének szorítóba lépni Brownnal szemben.

Mindenki tudja, hogy Tony Blair távozik, méghozzá jóval a következő választások előtt – jelentette ki Straw. Szavait a brit médiumok máris úgy értelmezik, hogy a kormányfő lemondására korábban kerülne sor, mint azt maga Blair sugalmazta. Ő két évvel ezelőtt arról beszélt, hogy a 2009-ben esedékes, sorrendben negyedik parlamenti választásokon már nem ő fogja vezetni a Munkáspártot.

A közelmúlt munkáspárti botrányainak fényében a párt számos képviselője arra számít, hogy Blair már a jövő év derekán átadja a pártelnökséget és a kormányfői posztot. Blair legelszántabb hívei viszont arról beszélnek, hogy az őrségváltásra csak 2008-ban fog sor kerülni.

Brown lehet az utód

Jóllehet Brown 1997 óta Blair kijelölt “utódának” számít, a Labour esetleg mégis változtatni kényszerülhet a terven. Erre enged következtetni az a körülmény, hogy a rivális toryk fél évvel ezelőtt David Cameron személyében egy fiatal, jó megjelenésű személyt választottak a párt elnökévé. Ennek nyomán a Munkáspárton belül is egyre jobban érzékelhetők olyan hangok, hogy a Labournek friss arcra van szüksége a nem éppen karizmatikus, morcos skót Brown helyett.

A közvélemény-kutatási eredmények ráadásul azt sugallják, hogy Cameronnal szemben Brown kevésbé volna népszerű a lakosság körében, mint Blair, aki egykor nagyszerű választási adunak bizonyult. A felmérések szerint a konzervatívok még messze vannak attól, hogy legyőzzék a Labourt, ám népszerűségük töretlenül emelkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik