Nagyvilág

Nagyhatalmi fordulat Irán ügyében

A nagyhatalmak álláspontjában hirtelen fordulat állt be az iráni atomdosszié ügyében: bizonyos szigorú feltételek teljesülése esetén lehetővé tennék Irán számára, hogy saját területén végezzen urándúsítást - írta szerdai számában a The Washington Post amerikai napilap.

A nagyhatalmak ajánlata része annak az ösztönző-kényszerítő javaslatcsomagnak, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nevében Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője adott át az iráni vezetőknek kedden Teheránban. A nagyhatalmak így akarják elejét venni annak, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson – írja a lap amerikai és európai forrásokra hivatkozva.

Washington változtatott

E források szerint Iránnak a lehetőség fejében teljesen eleget kellene tennie a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az ENSZ Biztonsági Tanácsa követeléseinek, s akkor a NAÜ “teljes bizonyossággal” megállapíthatná, hogy az iráni atomprogram teljesen békés. A lap szerint különösen Washington álláspontja változott meg gyökeresen a kérdésben.

Mint egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a lapnak elmondta, a jelenlegi álláspont lényege az, hogy Irán megtarthatja magának az urándúsítást, ha helyreállítja maga iránt a bizalmat, de el kell oszlatnia minden olyan gyanút, amely szerint létezik az iráni atomprogramnak katonai része is.

Diplomáciai források keddi nyilatkozata szerint a nemzetközi ajánlatcsomag tartalmaz kereskedelmi ösztönzőket, valamint kilátásba helyezi, hogy a nemzetközi közösség segítene Iránnak energiatermelést szolgáló atomlétesítmények építésében és működtetésében, ha letesz arról, hogy katonai céllal dúsít uránt.

Irán pozitívan reagált

“Irán mindig visszautasított minden korábbi javaslatot arra hivatkozva, hogy azokban az urándúsításra vonatkozó jogától akarják megfosztani. Most már egyértelműen nem ez a helyzet” – mondta a nyilatkozó amerikai tisztségviselő.

Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló a Solanával folytatott tárgyalás után azt mondta, pozitív, de “félreérthető” elemek is vannak a hathatalmi ajánlatcsomagban. “Ez egy alkalmas keret az együttműködésre. Az ajánlatnak vannak pozitív elemei, de vannak félreérthetők is, amelyeket ki kell venni belőle” – mondta, hozzátéve, hogy elmondta Solanának, mely pontokat tekinti félreérthetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik