Nagyvilág

A csehek többsége nem akar nagykoalíciót

Elutasítja a polgári demokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót, de az előrehozott választásokat is a csehek többsége azt követően, hogy a hétvégén tartott választások eredménye alapján patthelyzet alakult ki – derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott országos felmérésből.

A választásokon kialakult helyzet feloldására a nagykoalíciót a megkérdezettek 65 százaléka elutasítja, s csak 35 százaléka támogatja – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a hét elején készített a prágai STEM közvélemény-kutató intézet.


A hétvégi képviselőházi választáson a baloldali és a jobbközép pártok egyaránt 100-100 mandátumot szereztek a 200 tagú képviselőházban, ami nagyon megnehezíti az új kormány felállítását. A választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt csak úgy tud kormányt alakítani, ha azt a baloldal valamilyen módon lehetővé teszi. A médiában ezért felmerült, hogy a nagykoalíció lehetne a kiút, mert máskülönben előrehozott választással lehet csak a patthelyzetet feloldani.


Előrehozott választást sem akarnak


Borúlátóan viszonyulnak a csehek az esetleges előrehozott választás kiírásához is. A választás eredménye alapján kialakult patthelyzet feloldását egy újabb választással a megkérdezettek 47 százaléka ellenzi, 29 százalék támogatja, míg 23 százalék kijelentette, hogy a kérdésben nincs önálló véleménye. A felmérésből az is kiderült, hogy a csehek kétharmada támogatná a jelenlegi arányos választási rendszer megváltoztatását olyan irányban, hogy a választás után könnyebb legyen többségi kormányt felállítani.

A választás előtt négy nappal kirobbant botrány, amelyben azzal vádolták a szociáldemokrácia vezetését, hogy kapcsolatban áll az alvilággal, a felmérés szerint a választók 26 százalékát befolyásolta, míg 74 százalékot nem. Az eddig kormányzó szociáldemokraták úgy vélik, hogy a botrány kirobbantása az ellenzéki polgári demokraták műve, s megkárosította őket. A pártelnökök televíziós vitái a megkérdezettek 37 százalékát befolyásolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik