Nagyvilág

Bush szerint kedvezően reagált Irán

Kedvezőnek tartja George Bush amerikai elnök Irán első reagálását arra az ajánlatcsomagra, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország rá akarja bírni Teheránt, hogy mondjon le az urándúsításról.

Bush elnök a texasi Laredóban kedden tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által átnyújtott javaslatokra adott első reagálás pozitív irányba tett lépésnek tűnik számára. Ugyanakkor megjegyezte, a jövő mutatja majd meg, hogy Irán komolyan veszi-e a nyugati kezdeményezést.

Megerősítette, hogy diplomáciai eszközökkel kívánja megoldani az iráni atomválságot. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok támogatta az ösztönzőket, az elutasítás esetére pedig büntetéseket kilátásba helyező javaslatcsomagot, és kész közvetlenül bekapcsolódni az Iránnal folyó multilaterális tárgyalásokba, de ehhez Teheránnak ellenőrizhető módon fel kell függesztenie az urándúsítással kapcsolatos tevékenységét.

Bush elnök arra reagált, hogy Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló a Javier Solanával Kedden Teheránban folytatott tárgyalás után azt mondta, pozitív, de “félreérthető” elemek is vannak a hathatalmi ajánlatcsomagban. “Ez egy alkalmas keret az együttműködésre. Az ajánlatnak vannak pozitív elemei, de vannak félreérthetők is, amelyeket ki kell venni belőle” – mondta, hozzátéve, hogy elmondta Solanának, mely pontokat tekinti félreérthetőnek.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán a békés célúnak mondott atomprogram leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt cáfolja, és nem hajlandó engedni az urándúsító tevékenysége felfüggesztését célzó követeléseknek. Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő a napokban azt ígérte, hogy Irán fontolóra veszi és nem sieti el a döntést a hatok javaslatcsomagjáról. Ugyanakkor továbbra is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán tárgyalásokba bocsátkozzon a békés célú nukleáris technológiához való jogáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik