Nagyvilág

Bizonyíték romániai és lengyel CIA-börtönökre

Tizennégy európai országot vádol a titkos CIA-repülőjáratok, illetve fogolytáborok ügyében az Európa Tanács, közülük kettőt, Lengyelországot és Romániát a szerdán közzétett jelentés azzal gyanúsítja, hogy náluk valószínűleg titkos fogolytábor is működött.


Négy kategória

A jelentés a műveletek alábbi kategóriáját különbözteti meg: A-kategória: “leszállási pontok” – olyan repülőterek, ahol a légi járművek leszállnak üzemanyag-felvétel céljából, főleg a visszaúton: Prestwick, Shannon, a római Ciampino repülőtér, Athén, az azori-szigeteki Santa Maria, Bangor, Prága.
B-kategória: “pihenő/kiinduló pontok” – olyan repülőterek, ahonnan a műveleteket indították, a légi járműveket és a legénységet felkészítették vagy ahol gyülekeztek: Washington, Frankfurt, a törökországi Adana-Incirlik, Ramstein, a ciprusi Lárnaka, Palma de Mallorca, Baku.
C-kategória: “egyedi beszállási pontok” – olyan repülőterek, ahol a vizsgálat szerint egy-egy fogvatartottat egyedi átadás, nem rendszeres intézkedés keretében behajóztak: Stockholm-Bromma, a gambiai Banjul, Skopje, Aviano, a boszniai Tuzla.
D-kategória: “transzfer/kiszállítási pont” – sűrűn látogatott repülőterek, ahol a repülőgépek rövid időre leszálltak, rendszerint a fő útvonaltól eltérve, ahol vagy ismert fogolytábor van, vagy feltételezhető, hogy fogolytábor működik: Kairó, Ammán, Iszlámábád, Rabat, Kabul, Guantánamo, Temesvár, Taskent, Algír, Bagdad és a lengyelországi Szymany.


Bizonyíték romániai és lengyel CIA-börtönökre 1

Bizonyíték romániai és lengyel CIA-börtönökre 2

Az Európa Tanács által szerdán közzétett dokumentum az illegális fogolyszállítások, s eközben az emberi jogok megsértése miatt hét országot bírál (Svédország, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Németország és Törökország). A jeelntés hozzáteszi: más országok, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Írország, Ciprus, Portugália és Görögország pedig felelősnek tekinthetők az illegális államközi transzferekben, a titkos fogva tartásban való “aktív vagy passzív összejátszásban” -írja a BBC.

A legsúlyosabb vádak Romániát ás Lengyelországot érték, ahol a jelentés szerint a bizonyítékok alapján feltételezhető a CIA-börtönök létezése.


CIA-járatok szálltak le

Dick Marty svájci szenátor szerdán nyilvánosságra hozott jelentése tizennégy országot nevez meg, mely tagja volt az Egyesült Államok “kiszolgáltatási hálózatának” és ezért leszállásokat hajtottak végre területén az amerikai központi hírszerző hivatalhoz (CIA) kapcsolódó gépek. A jelentés szerint valószínűleg volt egy romániai és egy lengyelországi repülőtér is, amelyet hasonló célra használtak.

Az Egyesült Államok beismerte, hogy terrorkapcsolatokkal gyanúsított személyeket fogott el, de tagadta, hogy arab országokba küldte volna őket vallatásra és kínzásra. A jelentést készítő Marty novemberben kezdte vizsgálódását, amikor egy a Washington Postban közölt riport kelet-európai, afganisztáni és thaiföldi CIA-börtönök létezéséről tájékoztatott. A most közzétett dokumentum műholdas felvételeket tartalmaz és rabok beszámolóit, akik azt állítják, hogy megkínozták őket.

Nem megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok

A most szerdán nyilvánosságra hozott jelentés hatását gyengíti, hogy az állítólagos európai börtönökre ezúttal sem ad konkrét bizonyítékokat, a CIA-repülőjáratokra, a fogolyszállításra vonatkozó állításait pedig – néhány tanúvallomáson kívül – alapvetően az európai uniós repülésirányítási központtól, az Eurocontroltól kapott útvonal-kimutatásokra alapozza.

Marty szerint Románia a “fogolyátküldési” hálózat tagja volt, s rendszeres megállóként szolgált a CIA által bérelt gépeknek. Lengyelországban pedig szintén volt egy repülőtér, ahol valószínűleg foglyokat szállítottak ki és be. “S bár még távolról sem sikerült kideríteni a teljes igazságot, immár egyértelmű, hogy több európai ország hatóságai aktívan részt vettek a CIA-vel együtt illegális tevékenységekben, mások pedig nem vettek tudomást ezekről, miközben ismerték azokat, vagy éppen szándékosan semmit sem akartak tudni róluk” – írja az interneten is közzétett jelentésében a svájci törvényhozó.


Az érintettek tagadnak


Norica Nicolai szenátor, az állítólagos CIA-gépek ügyét kivizsgáló román parlamenti bizottság elnöke leszögezte: nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a CIA fogházakat tartott volna fönn az országban, vagy titkos légi járatai érintették volna Romániát. George Maior szociáldemokrata szenátor, a bizottság alelnöke rámutatott: a bizottság az elmúlt időszakban alapos vizsgálatot folytatott az ügyben, tagjai például megtekintették a “gyanúsnak” bizonyuló helyszíneket, ezenkívül konzultáltak a titkosszolgálatok vezetőivel, akárcsak a védelmi minisztérium illetékeseivel.


Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök rágalmazásnak minősítette a vádat, miszerint más országok mellett Lengyelország is felelőssé tehető az illegális államközi transzferekben, a titkos fogva tartásban való “aktív vagy passzív összejátszás” miatt. “…E vádak nem tényeken alapulnak. Ez minden, amit tudok, és amit mondhatok” – jelentette ki a lengyel kormányfő.


Tony Blair miniszterelnök a brit parlament alsóházában kijelentette, hogy az ET-jelentés nem tartalmaz semmiféle újabb bizonyítékot Nagy-Britanniára nézve. A kormányfő tudott arról, hogy 1998-ban a CIA négy esetben a szigetországon keresztül szállított terrorcselekmények elkövetésével vádolt személyeket az Egyesült Államokba, s ezeket az eseteket a törvényhozás előtt is feltárták.


Spanyolország, Írország, Görögország és Macedónia szintén tagadta a CIA-ügyben ellene felhozott vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik