Nagyvilág

Az USA nukleáris technológiát adna át Iránnnak

Az Egyesült Államok az egyik fő engedményként kész arra, hogy nukleáris technológiát adjon át Iránnak, ha az leáll az urándúsítással - közölték kedden Bécsben diplomáciai források.

A javaslat része annak a nemzetközi ajánlatcsomagnak, amelyet Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője adott át Teheránnak kedden – mondták a nevük elhallgatását kérő diplomaták. Az ajánlatcsomagot, amelynek célja, hogy megoldja az iráni atomprogram körül kialakult patthelyzetet, a múlt héten fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország.

A diplomaták szerint Javier Solana Teheránban nem hozakodott elő a csomag azon részével, amely egy sor fenyegetést tartalmaz arra az esetre, ha Teherán nem mond le az urándúsításról. A főképviselő „magával vitt egy üzenetet a lehetséges büntetőintézkedésekről, de mellőzte a konkrét fenyegetéseket, beleértve az ENSZ-szankciókat”, hogy ne veszélyeztesse a találkozó pozitív légkörét – hangsúlyozták a diplomaták.

A lehetséges büntetőintézkedések olyan BT-szankciókat foglalnak magukban, mint az iráni kormánytagokra vonatkozó beutazási tilalom és külföldi javaik befagyasztása. Engedve viszont Oroszországnak és Kínának, az esetleges büntetések között nem szerepel katonai akcióval való fenyegetés – jelezték a diplomaták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik