Nagyvilág

Megszületett az iráni ajánlat

A nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló szerint pozitív, de „félreérthető" elemek is vannak az Iránnak adott hathatalmi ajánlatcsomagban, amelyet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismertetett vele kedden Teheránban.

Javier Solana, az EU képviseletében átadta az iráni vezetőknek az ajánlatcsomagot, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország rá akarja bírni Teheránt, hogy atomprogramján belül mondjon le az urándúsításról. A Teheránba előző este érkezett Solana kedden több mint két órán át tárgyalt Ali Laridzsánival, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyalóval, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával a tanács épületében. Újságírókat nem engedtek be a megbeszélések helyszínére.

Az ajánlatcsomag jelentős előnyökkel kecsegtető gazdasági ösztönzőket kínál fel Iránnak, elsősorban a kereskedelem területén, ha beleegyezik abba, hogy lemond az urándúsításról. Ellenkező esetben a BT öt állandó tagja további lépéseket helyezett kilátásba a testületben az iszlám köztársasággal szemben.


Vannak pozitív elemek

A tárgyalófelek a találkozó után közös sajtóértekezletet tartottak, amelyre csak iráni újságírókat engedtek be, de később közvetítette azt az iráni televízió. Laridzsáni kijelentette, hogy a megbeszélések „jól sikerültek, konstruktívak voltak”. „Ez egy alkalmas keret az együttműködésre. Az ajánlatnak vannak pozitív elemei, de vannak félreérthetők is, amelyeket ki kell venni belőle” – mondta, hozzátéve, hogy elmondta Solanának, mely pontokat tekinti félreérthetőnek. A sajtóértekezleten azonban nem fejtette ki, mit miért gondol kétértelműnek.

„Reméljük, hogy az ajánlat részletes tanulmányozása után lesz még egy tárgyalási fordulónk, s azon kiegyensúlyozott és logikus következtetésre jutunk. Korrekt lépésnek tekintjük és üdvözöljük az európai országok eltökéltségét arra, hogy tárgyalásos úton oldják meg ezt az ügyet” – tette hozzá.

Solana nyilatkozatában egyetértett Laridzsáninak azzal a kijelentésével, hogy szükség van további tárgyalásokra. Úgy ítélte meg, hogy a tárgyalások „egészében véve nagyon építő jellegűek voltak”. Közölte, hogy az európai hatalmak „kapcsolatban maradnak Iránnal a következő napokban”.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter Solana teheráni érkezése előtt nem sokkal így nyilatkozott újságíróknak a nagyhatalmak tervéről: „Ha nem az a céljuk, hogy átpolitizálják az ügyet, és figyelembe veszik a követelésünket, akkor racionális megállapodást tudunk kötni velük.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik