Nagyvilág

Putyin: Oroszországban sajtószabadság van

Vlagyimir Putyin elnök szerint az orosz sajtópiacon csökken az állami ellenőrzés, és a médiaszabadság garantálja a nép demokratikus választását.

Putyin ezzel az Újságok Világegyesületének (WAN) elnöke, Gavin O’Reilly éles bírálataival szemben védekezett a szervezet moszkvai kongresszusának hétfői hivatalos megnyitóján, amelyet a Kremlben tartottak.

Gavin előzőleg felhívta Putyint: tettekkel bizonyítsa, hogy valóban erős és független média kifejlődését óhajtja Oroszországban. A WAN elnöke úgy vélte, hogy pusztán állami ellenőrzés váltotta fel az orosz sajtónak az oligarchák (vagyis a Borisz Jelcin elnöksége alatt politikai befolyással bíró nagyvállalkozók) általi ellenőrzését.

Hogyan is beszélhetnénk (az események) objektív elemzéséről (a tömegtájékoztató eszközökben), mikor nincs független (országos) televízió, és fontos napilapok is közvetlen vagy közvetett állami ellenőrzés alá kerültek? – tette fel a költői kérdést Gavin Putyinnak a több mint 1700 sajtókongresszusi résztvevő előtt.

Az orosz elnök azt felelte neki felszólalásában, hogy az állami részesedés nem nő, hanem csökken az orosz sajtópiacon, miközben az újságok és folyóiratok szaporodnak. Mint mondta, jelenleg 53 ezer újság és folyóirat jelenik meg, és több mint háromezer rádió- és tévé működik Oroszországban.

Az orosz nép tudatosan a demokráciát választotta, és ennek megfordíthatatlanságát változatlanul a médiaszabadság garantálja – magyarázta Putyin, megjegyezve: az 1991-es orosz médiatörvény elismerten az egyik legdemokratikusabb a világon.

Míg Putyin szólni készült, ifjú nemzeti-bolsevik aktivisták cédulákat szórtak szét, fennhangon “a szabadság hóhérának” titulálták az orosz elnököt, s egy Putyin-ellenes plakátot is felmutattak az Eho Moszkvi rádió szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik