Nagyvilág

Nem jelent meg Berlusconi a bíróságon

Megkezdődött hétfőn Milánóban az előzetes bírói meghallgatás azon korrupciós ügy eljárásának a keretében, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és David Mills brit ügyvéd ügyleteinek a feltárására indítottak el az olasz igazságügyi szervek.

Az első tárgyalási napon a két vádlott nem jelent meg. Berlusconi és Mills egyaránt ártatlannak vallja magát az ellenük felhozott vádpontokban, de az ügyészség szerint elegendő terhelő adatot sikerült összegyűjtenie ellenük ahhoz, hogy bizonyítsa bűnösségüket. Fabio Paparella bíró az előzetes meghallgatásokon a vád által benyújtott peranyagok alapján dönt arról, hogy folytassák-e a bűnvádi eljárását.

A milánói ügyészek még márciusban jelezték, hogy pert kezdeményeznek az akkor még kormányfő Berlusconi ellen, mert állításuk szerint Berlusconi 600 ezer dollárt fizetett ki Millsnek a kilencvenes évek végén azért, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyen két perben, amelyek médiabirodalmát érintették. Külön pikantériája az ügynek, hogy Mills, aki állítólag elfogadta ezt a kenőpénzt, Tessa Jowell brit kulturális miniszternek, Tony Blair brit kormányfő bizalmas munkatársának a férje.

Berlusconi ellen már hét ízben indult tisztességtelen haszonszerzés, csalás és más pénzügyi visszaélés vádjával eljárás, és négy alkalommal bűnösnek is találták. Az ítélethozatalok azonban fellebbezések, elévülés, illetve egyéb jogi korlátok miatt rendre elmaradtak.

Berlusconi azt hangoztatja, hogy az utána nyomozó ügyészek tevékenysége politikai indíttatású, és az eljárás személyének, illetve családjának a lejáratását célozza. Erre különösen az április 9-10-én megtartott olaszországi parlamenti választások előtt fektette a hangsúlyt.

Az olasz közvélemény érdeklődését lázban tartó bírósági eljárás feltehetően hónapokig elhúzódik. A bíró a következő meghallgatási napot péntekre tűzte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik