Nagyvilág

Vége lehet a nemzetiségi nyugalomnak Szlovákiában

Ha a két hét múlva esedékes választás nyomán a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejut a parlamentbe, el kell búcsúzni attól a "relatív nyugalomtól" amely most már jó néhány éve jellemzi a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek körül kialakult állapotot - vélekedett Bugár Béla.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a szlovák parlament megbízott házelnöke vasárnap a TASR hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett azokra az időkre, amikor a Ján Slota vezette SNS a Vladimír Meciar pártjával, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS) együtt kormányozva igen nagy vehemenciával tartotta tűzben a magyarellenes vasakat. “Mondhattunk akkor bármit, beszélhettünk a virágkertészetről, vagy a mezőgazdaságról, a reagálás mindig magyarellenes volt” – emlékezett vissza Bugár azokra az időkre, amikor a szlovák kormánypártok az akkori – azóta egy párttá, az MKP-vé fuzionált – magyar pártok minden megszólalásába belekötöttek.

Bugár szerint ez a veszély most ismét fennáll, amit elsődlegesen Ján Slota és mások magyarellenes kirohanásai már előre jeleznek. Mivel Slota pártja a választás nyomán most várhatóan visszaküzdi magát a parlamentbe, Bugár attól tart, hogy “a törvényhozás területén a nemzetiségi és etnikai kérdésekben visszaélésektől lehet majd tartani.” – De nincs mit tenni, ha a választópolgárok egy része úgy szavaz majd, hogy ez be is következik – tette hozzá és megjegyezte: sajnálatos, hogy Slota pártjának választási programja a magyarellenességen kívül gyakorlatilag semmi egyebet nem kínál.

Az MKP elnöke azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy az SNS a parlamenti pozíción túlmenően még kormányzati szerephez is jusson. Szerinte az SNS-t “egyetlen párt sem vállalja fel.” – Más kérdés, hogy megtennék-e ezt egy kényszerű kisebbségi kormányzás esetén – elmélkedett Bugár, aki szerint Slota partnerségét ma már sem Meciar, sem a legnagyobb támogatottságot élvező, jelenleg ellenzéki padsorokban ülő Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője, Robert Fico sem vállalná fel, mert ez egyrészt külföldi ellenkezést válthatna ki, másrészt belpolitikai feszültséget gerjesztene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik