Nagyvilág

Kuvaitban először indulnak nők a parlamenti választáson

Kuvait történelmében először nők is indulnak a parlamenti választáson: a képviselőjelöltek bejegyzésének szombaton lezárult határidejéig 370 férfi mellett 32 nő jegyeztette be indulási szándékát az illetékes hatóságnál.

Kuvaitban legutóbb 2003. júliusában tartottak parlamenti választást, így elméletileg csak jövő év júliusában lett volna esedékes a következő választás. A választási rendszer megváltoztatása körül kirobbant politikai botrány miatt azonban Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk, Kuvait emírje május 21-én feloszlatta a nemzetgyűlést és június 29-re előrehozott választást írt ki. A Perzsa-öböl partján fekvő, nyugati orientációjú kis arab országban először vehetnek részt nők a parlamenti választáson. A parlament tavaly májusban fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján a nők nemcsak választhatnak, hanem választhatóak is. A kuvaiti nők negyven évig küzdöttek azért, hogy politikai jogokat kapjanak.

A kuvaiti parlament ötven tagú. Kuvaitban 1963 óta létezik a parlament intézménye, és az azóta eltelt időben immár negyedik alkalommal fordul elő, hogy az uralkodó feloszlatja. Emiatt olykor évekig maradt törvényhozás nélkül az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik