Nagyvilág

Kiszabadultak az elrabolt orosz diplomaták

Szabadon engedték vasárnap azt a négy orosz diplomatát, akit előző nap raboltak el fegyveresek Bagdadban - idézte az állami televízió az iraki belügyminisztérium tisztviselőit.

Szombaton fegyveresek három autóval torlaszolták el orosz diplomaták útját Bagdad előkelő Manszúr negyedének egyik utcájában, és tüzet zúdítottak a követségi autóra. A golyózáporban életét vesztette az egyik diplomata, négy társát, akik a bagdadi orosz követség munkatársai, pedig magukkal vitték. Az iraki belügyminisztérium közlése szerint vasárnap szabadon engedték az elrabolt diplomatákat, a szabadulás körülményeit nem részletezték.

Szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa élesen elítélte a gyilkos támadást, és követelte, hogy a fogságba ejtett orosz állampolgárokkal bánjanak emberségesen és engedjék őket haladéktalanul szabadon a túszejtők. A BT tagjai egyúttal támogatásukról biztosították az iraki népet, elítélték az Irakban elkövetett merényleteket, és ismét megerősítették elszántságukat arra, hogy a terrorizmus minden formája ellen küzdjenek.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint mind az öt megtámadott a nagykövetség munkatársa, közülük egy, Vitalij Tyitov meghalt. A nagykövetség harmadik titkárát, Fjodor Zajcevet, valamint három munkatársát, Rinat Agliulint, Anatolij Szmirnovot és Oleg Fedoszejevet rabolták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik