Nagyvilág

EU és NATO: konstruktív párbeszédet Szerbia és Montenegró között

Közvetlen és konstruktív párbeszédre szólította fel Szerbiát és Montenegrót az Európai Unió és a NATO azt követően, hogy a podgoricai parlament szombaton kikiáltotta Montenegró függetlenségét.

“Az Európai Unió felszólítja Belgrádot és Podgoricát, hogy folytassanak közvetlen és építő jellegű párbeszédet jövőbeni kapcsolatukról. Az Európai Unió kész támogatni ezt a párbeszédet” – áll a soros EU-elnök Ausztria szombat éjjel kiadott közleményben. Az unió arra kérte a montenegrói kormányt és az ellenzéket, hogy tartsák tiszteletben a montenegrói nép döntését, kezdjenek párbeszédet és működjenek együtt alkotó szellemben a politikai, társadalmi és gazdasági reformok megvalósításában.

Az Európai Unió (EU) teljes mértékben tiszteletben tartja a május 21-i népszavazás végeredményét, amely szerint több mint 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 55,5 százaléka Montenegró függetlensége mellett döntött, és 44,5 százaléka szavazott ellene. Az uniós tagállamok június 12-én hoznak döntést a helyzetnek megfelelő következő lépésekről a közlemény szerint. Podgorica arra számít, hogy az uniós külügyminiszterek nyolc nap múlva esedékes találkozóján az EU elismeri Montenegró szuverenitását.

A NATO az Európai Unióhoz hasonlóan vasárnap kinyilvánította, hogy “tudomásul veszi” és tiszteletben tartja a montenegrói parlament előző napi döntését. “Az észak-atlanti szövetség tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, amely a montenegrói nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratát tükrözi” – hangsúlyozta brüsszeli közleményében Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, aki ugyancsak közvetlen párbeszédre szólította fel Podgoricát és Belgrádot a még nyitott kérdések rendezésére. A NATO – emelte ki a közlemény – mindkét kormánnyal jó kapcsolatokra törekszik, és továbbra is elkötelezett az egész balkáni térség “euroatlanti jövője” mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik