Nagyvilág

Menesztette a főügyészt az orosz elnök

Menesztette a főügyészt az orosz elnök a kormányzatában elharapózó korrupció elleni harc jegyében, bár Vlagyimir Putyin lépését számos moszkvai elemző az utódlásáért beindult küzdelemmel hozta összefüggésbe.

Az orosz felsőház 140 szenátor támogatásával, ellenszavazat nélkül, két tartózkodással szavazta meg Vlagyimir Usztyinov idő előtti felmentését Putyin előterjesztése alapján. A főügyész csütörtökön maga is kérte felmentését az elnök döntése után – fedte fel Szergej Mironov felsőházi elnök.

Usztyinov hűségesen szolgálta Putyint, aki röviddel hatalomra kerülése után, 2000 májusában jelölte őt a főügyészi posztra. Usztyinov levezényelte a Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás elleni jogi-politikai kampányt, és a felsőház tavaly áprilisban újabb öt évre meghosszabbította megbízatását.

Usztyinov utóda egyes várakozások szerint a liberális Dmitrij Kozak lehet, aki a Kreml egyik legbecsületesebb tisztségviselőjének hírében áll. A határozott stílusú Kozak jelenleg Putyin teljhatalmú megbízottja a háborgó Észak-Kaukázust felölelő Déli szövetségi körzetben, korábban pedig az elnöki apparátus helyettes vezetője volt.

Mások viszont Alekszandr Konovalov Volga-vidéki körzeti megbízottat ítélték esélyesnek a főügyészi posztra. Konovalov, aki a “szentpétervári ügyésziskolából” jött, korábban baskírföldi ügyész volt.

Medvegyev lehet Putyin utódja?

Ljubov Szliszka alsóházi alelnök az Interfaxnak azzal magyarázta Usztyinov menesztését, hogy Putyin arra következtetésre jutott: “ezzel a csapattal nehéz lesz igazi harcot vívni a korrupcióval”. A főügyész leváltása összefügghet a Putyinnak a biztonsági szolgálatnál, az ügyészségnél, a belügyi és a vámszerveknél beindított tisztogatással – vélték moszkvai megfigyelők.

Mindamellett Sztanyiszlav Belkovszkij politológus a Kreml-apparátuson belüli viszállyal hozta összefüggésbe a főügyész leváltását. Ez a fejlemény a politológus szerint tükrözi a mérsékelten liberális Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes és a biztonsági szervezetekhez kötődő “szilovikok” fejének tartott Igor Szecsin, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője között a poszt ellenőrzéséért folyó harcot.

Mihail Gyeljagin, egy nemzeti-baloldali kutatóintézet vezetője a szilovikok meggyengülését látta Usztyinov menesztésében és Kozak esetleges kinevezésében. Ez arra vall, hogy Putyin Medvegyevet választotta utódjelöltjeként a 2008-as elnökválasztásra. Kozak segítheti, határozott fellépésre ösztönözheti őt, de nem versenytárs számára – vélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik