Nagyvilág

Még mindig sugároz a 38 évvel ezelőtt Grönlandon lezuhant B-52-es

Munkacsoportot hoznak létre Grönlandon a négy nukleáris robbanófejjel felszerelt amerikai B-52-es bombázó 38 évvel ezelőtti lezuhanása okozta, továbbra is érzékelhető radioaktív sugárzás kivizsgálására - adta hírül pénteken a grönlandi rádió.

A B-52-es bombázó 1968. január 21-én zuhant le az amerikai légierő legészakibb támaszpontjának számító, a Dániához tartozó Grönland szigetén fekvő thulei légibázis közelében. A mentési munkálatok során számos, a mentésben részt vevő dán és grönlandi személy szenvedett sugárfertőzést. A baleset helyszínének környezete pedig, ahová a radioaktív hamu hullott, 38 év elteltével is sugároz.

Egy dán kutatóintézet tavaly ősszel nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az érintett térségben a szárazföldön és a tengerfenéken továbbra is magas a sugárzás mértéke. A kutatók attól tartanak, hogy plutónium kerülhet a levegőbe, ami a környék lakói számára különösen veszélyes lehet.

A további intézkedésekről határozó dán-grönlandi munkacsoport megalakításáról hoztak döntést a hatóságok – adta hírül pénteken a KNR grönlandi rádió online kiadása. Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő már tavaly ősszel ígéretet tett arra, hogy állami támogatást biztosítanak a további kutatásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik