Nagyvilág

Ismét lőtt a Scotland Yard

Egy állítólagos pokolgépgyár elleni terrorellenes rajtaütés során meglőtt egy személyt péntek reggel a Scotland Yard, amire a tavalyi londoni robbantások óta nem került sor. Nem sokkal korábban egy légvédelmi rakéta Nagy-Britanniába szállítását is megakadályozta a rendőrség.

A péntek hajnalban kezdődött akció a kelet-londoni Forest Gate kerületben, egy lakóházban zajlott. A rajtaütés során egy személyt meglőttek, és súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel kórházba szállítottak -írja a BBC.


Egy másik, 23 éves férfit őrizetbe vettek, akit jelenleg egy közép-londoni rendőrőrsön tartanak fogva. A tavaly július 7-ei, illetve 21-ei londoni merényletsorozat óta ez az első eset, amelyben terrorellenes fellépés során a rendőrség fegyvert használt.

Tavaly ártatlanra lőttek

A Scotland Yard pénteki közleménye szerint mindazonáltal az aznap reggeli londoni akció nem kapcsolódott a tavaly nyári merényletekhez. Tavaly, a második, sikertelen támadási kísérlet másnapján, az embervadászat csúcspontján a rendőrök a londoni metróban lelőttek egy terrorgyanúsnak tartott személyt, akiről nem sokkal később kiderült, hogy egy ártatlan brazil villanyszerelő volt.

A Scotland Yard közölte, hogy a rendőrségi művelet a terrorizmus elleni törvény alapján, előre tervezett módon, a belső elhárítással (MI5) egyeztetve zajlott le, de az nem derült ki, hogy pontosan milyen információ vezetett a rendőrség által csupán “elővigyázatosságból” elkövetett akcióhoz. A rajtaütésben a Scotland Yard 250 embere vett részt, köztük a terrorellenes ügyosztály (CO19) detektívjei -írja a BBC.

Helyszíni beszámolók szerint az akció több részvevőjén védőruha volt, bár a Scotland Yard szerint a környék lakossága nincs veszélyben. Az érintett utcákat lezárták, de a negyedben nem kezdődött tömeges kiürítés.

Légvédelmi rakétára bukkantak

A Sky News brit hírtévé úgy értesült, hogy a rendőrök pokolgépgyárat találtak a megrohamozott épületben, de ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg. A hatóságok ugyanakkor 5 mérföld (8 km) átmérőjű repülési tilalmi övezetet jelöltek ki az érintett térség fölött.

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap éppen pénteken írta meg, hogy a francia hatóságok a calais-i kikötőben, egy Londonba tartó olasz kamionban légvédelmi rakétát találtak. A másfél tonnás, 4,5 méter hosszú fegyvert a beszámoló szerint még a hét elején, szúrópróbaszerű ellenőrzés során találták meg az éppen Dover felé behajózni készülő teherautóban.

Paul Wilkinson professzor, a skóciai St. Andrews egyetem terrorizmus-szakértője “rendkívülinek” és “nagyon aggasztó fejleménynek” nevezte a rakéta fellelését. Wilkinson, a terrorizmus egyik első számú nagy-britanniai szakértője hozzátette: az al-Kaida terrorhálózat közismert módon “érdeklődést mutat” polgári repülőgépek iránt.

Három évvel ezelőtt a brit hadsereg páncélosokkal megerősített egységei vették át napokra a londoni Heathrow repülőtér környékének ellenőrzését, miután a kormányhoz olyan hírszerzési értesülés futott be, hogy az al-Kaida vállról indítható rakétával utasszállító repülőgép lelövésére készül ott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik