Nagyvilág

Több mint 6000 halott Indonéziában

Az indonéz szociális minisztérium szerdán közölt legújabb adatai szerint 6234 halottja és legkevesebb 30 ezer sérültje van az indonéziai Jáva szigetének déli részén szombat reggel történt földrengésnek.

A katasztrófa nyomán több mint 135 ezer ház dőlt romba. Hírek szerint a mintegy 647 ezer, hajlék nélkül maradt ember közül sokhoz nem jut el vagy nem elég gyorsan a segély és az egészségügyi ellátás, nők és gyermekek ezrei kéregetnek pénzt az utak mentén állva, hogy élelmet vehessenek. Az indonéz hadsereg helikoptereit is bevetették szerdán a földrengés sújtotta területek megsegítésére.

A haditengerészet és a légierő helikopterei Jáva szigetének olyan részeire indultak, amelynek egyes elszigetelt falvaihoz Bantul és Gunung Kidul körzetében a katasztrófa óta eltelt négy napban még nem jutottak el sem mentőegységek, sem segélyszállítmányok.

Megérkezett Jakartába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Főnix Speciális Mentők orvoscsoportja, amely a földrengés sújtotta Jáva szigetén vesz részt a természeti katasztrófa áldozatainak ellátásában. Dr. Késmárki András, az orvoscsoport vezetője szerda délután telefonon elmondta az MTI-nek, hogy magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdik meg a munkát Yogyakarta térségében. Részt vesznek az alapellátás biztosításában a területen, a földrengés sérültjeinek alapfokú sebészeti, illetve belgyógyászati ellátásában, esetleg a sebből történt fertőzések vagy tüdőgyulladások gyógyításában antibiotikumos beavatkozással, illetve egyéb fertőzések kivédésében.

A földrengés sújtotta területeken dolgozó humanitárius szervezeteknek egyik legfontosabb teendője az ivóvíz biztosítása a lakosságnak – jelentette ki az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője. John Budd szerint a ivóvízellátás azért is sürgős, mert az emberek legyengültek a sebesülésektől, a lelki traumáktól, és ezáltal érzékenyebbek lettek a betegségekre. Az UNICEF eddig 45 vizes tartálykocsit indított a térségbe.

Közben továbbra is nagy mennyiségű lávát és izzó hamut lövell ki a szombati földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Merapi vulkán. A yogyakartai vulkanológiai ügynökség szerint szerdán a tűzhányóból mintegy 700 méter magasan emelkedett ki a füstfelhő. A 2900 méter magas Merapi az elmúlt hetekben nyugtalanító aktivitást mutatott, majd viszonylag lecsillapodott, de a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés láthatóan újra “felébresztette”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik