Nagyvilág

Kemény lépésekkel fenyeget Észak-Korea

Észak-Korea az amerikai pénzügyi korlátozások feloldását követelte csütörtökön azért, hogy visszatérjen a nukleáris programjáról szóló hatoldalú tárgyalásokhoz, és figyelmeztetett: „kemény lépéseket tesz, ha sarokba szorítják".

„Ha az Egyesült Államok valóban akarja, hogy folytatódjanak a hatoldalú tárgyalások, egyszerű a módszer, és az Egyesült Államok tisztában is van vele” – közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint a phenjani külügyminisztérium szóvivője, és hozzátette: amennyiben Washington növeli az Észak-Koreára nehezedő nyomást, az országnak nincs más választása, mint olyan kemény intézkedések megtétele, amelyek megóvják létét és szuverenitását.


Tárgyalások, feltételekkel


Az észak-koreai külügyminisztérium jelezte csütörtökön, hogy Phenjan kész meghívni az észak-koreai atomprogramról tartott hatoldalú tárgyalásokon részt vevő amerikai küldöttség vezetőjét, Christopher Hill külügyi államtitkárt, ha Washington bizonyítékát adja annak, hogy őszintén akarja az ügyben megkötött múlt szeptemberi egyezség megvalósulását.


Az észak-koreai külügyminisztérium nyilatkozata arra az egyezségre utal, amely a két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Japán és Oroszország részvételével zajló hatoldalú tárgyalások legutóbbi fordulójában jött létre. Ennek lényege, hogy Phenjan lemond atomprogramjáról, ha cserébe garanciákat kap arra nézve, hogy az Egyesült Államok nem indít ellene katonai támadást, illetve ha segélyeket kap a fejlett országoktól. Eddig semmilyen előrelépés sem történt az egyezség végrehajtásában.


A két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Japán és Oroszország részvételével folyó pekingi tárgyalások tavaly november óta holtponton vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik