Külföld

Milliós diáktüntetés Chilében

admin
admin

2006. 05. 31. 18:48

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a chilei rendőrség a fővárosban, Santiagóban tüntető középiskolás diákok ellen, több mint 720 személyt őrizetbe vettek, tucatnyian pedig megsérültek Chile elmúlt három évtizedének legnagyobb diáktüntetésén.

Több mint egymillió főre becsülik a tüntetés szervezői a helyi idő szerint kedden utcára vonult diákok és tanárok számát, akik a közoktatás minőségi feltételeinek romlása miatt tiltakoztak. A két hete kezdődött tiltakozó akciók résztvevői azt követelik a Chile fő exportcikkének számító réz világpiaci árának emelkedése miatt jelentős költségvetési többlettel rendelkező kormánytól, hogy növelje a közoktatásra fordított kiadásokat a közel 16 milliós országban.

A tüntetők további követelése, hogy töröljék el az egyetemi felvételi vizsgák és a diákigazolványok díját, valamint hogy váljon ingyenessé a városi tömegközlekedés a diákok számára. A fővárosban kezdődött tüntetések az ország egész területére kiterjedtek, a diákok több száz középiskolát szálltak meg. A rendőrség páncélozott járművekről vízágyúval és könnygázzal próbálta szétoszlatni a tüntetőket a fővárosban. A helyi sajtó értesülései és szemtanúk beszámolói alapján sok esetben a békésen tüntető diákcsoportok ellen fellépő rendőrség provokálta ki az összecsapásokat, amelyek során 14 személy szenvedett sérüléseket.

A tüntetések jelentős kihívás elé állították a három hónapja hivatalban lévő és nagy népszerűségnek örvendő Michelle Bachelet elnököt és a 16 éve uralmon lévő szocialista kormányt. Az elnök asszony szerdán rendkívüli kormányülést hívott össze a helyzet megoldására. „A konfliktus kicsúszott a kezünkből” – ismerte el a kormánypárt egyik képviselője. A tüntető diákok egyik szóvivője az utcai tiltakozások folytatását ígérte, amennyiben nem sikerült megoldani a problémákat.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.