Nagyvilág

A hét végén kiáltják ki Montenegró függetlenségét

A hivatalos végeredmény alapján megerősítette szerdán a montenegrói függetlenségpárti tábor győzelmét a Szerbiától való különválásról rendezett referendumon a montenegrói népszavazási bizottság (RRK).

Frantisek Lipka, az Európai Unió által az RRK élére kijelölt szlovák diplomata másfél héttel a május 21-i népszavazás után közzétette a referendum hivatalos végeredményét, amely szerint a népszavazáson részt vevők elegendő többsége, 55,50 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen, és 44,50 százaléka ellene szavazott. A részvétel 86,49 százalékos volt. A végleges eredmény egyezik a népszavazás után két nappal közzétett előzetes adattal, az RRK ugyanis elutasította az ellenzéki unionisták összes panaszát.


Az előzetes adatok közlése után a montenegrói unionisták bejelentették, hogy nem ismerik el az eredményt. Összesen 241 panaszt nyújtottak be az RRK-nak, de a testület hétfő estére elutasított minden folyamodványt. A kifogások többsége a választói névjegyzékre vonatkozott, az RRK pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lista ellenőrzése az igazságszolgáltatás dolga.


Egy párt bojkottálja a függetelnség kihirdetését

A legnagyobb ellenzéki párt, a Szocialista Néppárt (SNP) szerdán bejelentette, hogy továbbra sem fogadja el a népszavazás végeredményét, de nem kívánja lerombolni nehezen kiépített európai arculatát, ezért méltányolja és elfogadja az EU álláspontját: Brüsszel befejezettnek tekinti a montenegrói népszavazást. Az SNP-nél kisebb Néppárt (NS) azonban semmi szín alatt nem fogadja el az eredményt, és nem is kíván jelen lenni a parlamentben Montenegró függetlenségének kihirdetésekor.

A podgoricai média értesülései szerint a montenegrói parlament pénteken vagy szombaton hitelesíti az RRK által közzétett eredményt, és kikiáltja Montenegró függetlenségét. A szerb kormány azt ígérte, hogy a végleges végeredmény közzététele után elismeri Montenegró függetlenségét, ezután pedig megkezdődhetnek a tárgyalások Belgrád és Podgorica között a különválásról. A délszláv államközösség jogalanyiságát megörökli Szerbia, Montenegrónak pedig felvételt kell kérnie az összes nemzetközi szervezetbe, beleértve az ENSZ-t is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik