Nagyvilág

480 atomtöltetet állomásoztat az USA Európában

A NATO-val kötött megállapodások alapján jelenleg 480 amerikai nukleáris robbanófejet állomásoztatnak hat európai országban - hívta fel a figyelmet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

A jelentés szerint az amerikai nukleáris tölteteket Olaszországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és Törökországban tárolják. A Greenpeace a jelentésben javasolta, hogy az európai uniós tagországok védelmi miniszterei június 8-án esedékes brüsszeli találkozójukon egyeztessék az Egyesült Államokkal e robbanófejek Európából való kivonásának menetrendjét. A Greenpeace ezt azzal indokolta, hogy minden ilyen robbanófej csak akadályt képez a vitatott iráni atomprogramról Teheránnal folytatott tárgyalások előtt.

Olaszországban 90 amerikai nukleáris robbanófejet tárolnak. Közvélemény-kutatások szerint az erről értesült olaszok 60 százalékát ez aggasztja. Az olasz lakosság 70 százaléka, az érintett európai országok lakosságának 60 százaléka pedig egyáltalán nem is hallott e tömegpusztító fegyverek hazájuk területén történő állomásoztatásáról. E robbanófejek töltetének hatóereje tízszer nagyobb a Hirosimára ledobott atombombáénál. “Az amerikai elnök az olasz hatóságokkal való előzetes egyeztetés nélkül is parancsot adhat e fegyverek bevetésére” – hangsúlyozta a jelentésben a Greenpeace olaszországi koordinátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik