Nagyvilág

Paulson az új amerikai pénzügyminiszter

Henry Paulsont, a Goldman Sachs jelenlegi elnök-vezérigazgatóját nevezte ki pénzügyminiszternek George Bush amerikai elnök a leköszönő John Snow helyébe.

Bush elnök a Fehér Ház rózsakertjében a kinevezést bejelentve jelöltjét úgy méltatta, mint akinek életre szóló tapasztalatai vannak és a gazdasági kérdéseket világosan el tudja magyarázni. – Az amerikai gazdaság erős, termelékeny, virágzik, és örömmel tekintek együttműködésünk elé Hank Paulsonnal, hogy ez így is maradjon – mondta az elnök. Később méltatta a távozó John Snow-t, aki 2003 februárjában vette át a tárca vezetését. Egyúttal jelöltje gyors megerősítésére szólította fel a kongresszust.

Henry “Hank” Paulson 1999 májusa óta a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója. Paulson a Dartmouth College 1968-as elvégzése után 1970-ben megszerezte a Harvard Business School MBA-diplomáját. 1974-ben került a Wall Street legnagyobb pénzügyi intézetéhez, előtte 1970-72 között a Pentagonban, 1972-73 között pedig a Fehér Házban dolgozott. Paulson természetszerető hírében áll, a The Nature Conservancy igazgatótanácsának elnöke.

A Goldman Sachs már adott pénzügyminisztert az amerikai kormánynak: Robert Rubin, a bank egy korábbi elnöke Bill Clinton elnöksége alatt ugyancsak pénzügyminiszterként szolgált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik