Nagyvilág

Nem adja ki az EU a légi utasok adatait Amerikának

Az Európai Bíróság törvénytelennek ítélte azt a határozatot, amelynek értelmében ki lehet adni az Egyesült Államokba repülővel utazó uniós polgárok személyes adatait az amerikai hatóságoknak.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i, Word Trade Center elleni terrortámadások után 2004 májusában, Washingtonban kötötte meg a biztonsági egyezséget, amelynek értelmében kiadhatók a repülővel Amerikába utazó uniós polgárok adatai -írja a BBC.

A Európai Bíróság, az unió legfelsőbb igazságszolgáltatási intézménye azonban most úgy döntött, hogy az Európai Unió illetékes szervei nem voltak jogosultak ilyen megállapodás megkötésére, így az egyezség semmis.

Az egyezmény minden európai légitársaság számára kötelezővé tette az óceán túlpartjára tartó utasaik egyes adatainak kiszolgáltatását. Az amerikai biztonsági szervek így 34 személyes adathoz juthattak hozzá, mint például az illető telefonszáma, hitelkártyájának száma, a jegyfoglalás helye. Ugyanakkor az európaiak elutasították azt a washingtoni kérést, hogy az utas étkezési szokásai is a kiszolgáltatott adatok között legyenek: pedig ezekből kiderülhetett volna az illető vallása.

Presztízsveszteség az Európai Bizottságnak

Az Európai Parlament, amely az adatok átadását a magánélet védelméről szóló európai normák megsértésének minősítette, s kétségbe vonta a lépés jogi alapját is, a megállapodás megkötése után az EU bíróságához fordult, kérve az egyezmény megsemmisítését. A luxemburgi testület két évig tartó vizsgálódás után most úgy döntött, hogy az Európai Parlament érvei megalapozottak, az átadott adatok védelme nem megfelelő. Márpedig ezzel nem pusztán a megállapodást megkötő EU-tagállamokat, de az Európai Bizottságot is elmarasztalta. Ez utóbbi ugyanis két évvel ezelőtt jogi szempontból megfelelőnek minősítette az egyezményt.

Mivel a megállapodás a felmondásától számított 90 napig hatályban marad, az Európai Bíróság a jogbiztonság és az érintettek védelme érdekében a megfelelőségi határozatot 2006. szeptember 30-ig hatályban tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik