Nagyvilág

Másodszor is baloldali győzelem Olaszországban

Baloldali győzelem született Rómában, Torinóban és Nápolyban az olaszországi részleges helyhatósági választások kedden közzétett végeredménye szerint, míg a jobboldalnak sikerült megőriznie fellegvárát, Milánót.

“Milánót kivéve az összes fontos város a miénk” – jelentette ki Romano Prodi miniszterelnök, a múlt havi parlamenti választásokon győztes balközép erők vezetője. Mintegy 20 millió ember járulhatott az urnákhoz vasárnap és hétfőn Olaszország 1260 településén, valamint nyolc régióban és Szicíliában, ahol a teljes önkormányzat megújult.

Noha a hétfő délután véget ért voksolás után keddre virradóra még folyamatosan érkeztek az eredmények, a baloldali La Repubblica című napilap kedden már azt hirdette címoldalán a jobboldalnak a parlamenti választásokon elszenvedett vereségére utalva: “Sikertelen visszavágás”.

A fővárosban Walter Veltroni, a népszerű baloldali polgármester 61 százalékot kapott, csaknem 25 százalékkal megelőzve legerősebb riválisát. Torinóban és Nápolyban a szavazatok 67, illetve 57 százalékát söpörte be a baloldali jelölt. Baloldali politikus szerzett abszolút többséget Sienában, Arezzóban, Anconában, Ravennában és Riminiben. A nyolc régióból ötben szintén baloldali győzelem született.

Megmaradt a jobboldali fellegvár

Milánóban a vártnál szorosabb lett az eredmény; Letizia Moratti, a jobboldal jelöltje, volt oktatási miniszter 52 százalékot ért el, így kis híján második fordulóra kényszerült. Öt éve az észak-olasz pénzügyi központban 58 százalékos eredménnyel győzött a jobboldal jelöltje. Szicíliában újraválasztották Salvatore Cuffarót, a sziget jobboldali kormányzóját.

Elemzők szerint a viszonylag alacsony részvétel – 71 százalék a legutóbbi választásokon regisztrált 81 százalékkal szemben – a baloldalnak kedvezett. A jobbközép szavazói rendszerint kevésbé aktívak, mint a baloldaliak.

A helyhatósági választások eredménye megerősítheti Romano Prodi kormányfő pozícióját, miután Silvio Berlusconi, az elmúlt években kormányon lévő jobboldal vezetője váltig állította, a baloldal csak választási visszaéléseknek köszönheti áprilisi szoros győzelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik