Nagyvilág

Irán felújítaná az atomtárgyalásokat az EU-val

Irán az atomprogramjával kapcsolatos tárgyalások felújítását javasolta kedden az európai uniós "trojkának", és kiemelte, hogy a tárgyalások újrakezdéséhez nem szab előfeltételeket, de az Egyesült Államokkal továbbra sem tárgyal közvetlenül.

Irán kész akár azonnal felújítani a tárgyalásokat az EU-trojkával, hogy megpróbálja rendezni az atomprogramjával kapcsolatban kialakult viszályát a Nyugattal” – mondta kedden Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. Hozzátette újságíróknak adott nyilatkozatában, hogy Irán nem szab ehhez előfeltételeket. Mint mondta, már értesítették Nagy-Britannia, Franciaország és Németország (az EU-trojka) teheráni nagyköveteit Irán tárgyalási hajlandóságáról.

Az EU-trojka tagjai, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország akkor szakította meg a tárgyalásokat Iránnal, amikor világossá vált, hogy nem hagynak fel az urándúsítással. Az EU múlt héten olyan javaslatokat tett, melyek megjutalmaznák Iránt abban az esetben, ha hajlandó leállítani az urándúsítást –írja a BBC.

Washingtonnal nem tárgyalnak

Az iráni diplomácia vezetője a malajziai Putrajayában beszélt Teherán tárgyalási ajánlatáról, ahol részt vett az el nem kötelezett országok kétnapos külügyminiszteri értekezletén. Kizárta, hogy hazája közvetlen tárgyalásokba bocsátkozna ugyanerről a kérdésről az Egyesült Államokkal, amely azzal gyanúsítja, hogy atomfegyver előállítására törekszik békés célúnak mondott nukleáris programjának örve alatt. Mottaki kijelentette, hogy “ha Washington megváltoztatja magatartását, akkor majd fontolóra veszik Teheránban a közvetlen tárgyalások kérdését”.

Egy fegyveres beavatkozásról szólva az iráni külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok a jelen helyzetben nem engedheti meg magának, hogy iráni nukleáris célpontok ellen intézzen támadást, mert leköti az iraki és a palesztin területeken fennálló konfliktus.

Az el nem kötelezett országok Irán mellett állnak

Az el nem kötelezett országok támogatásukról biztosították Iránt az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval folytatott vitájában. A miniszterek megerősítették az összes ország “alapvető és el nem idegeníthető jogát arra, hogy békés célra és vállalt nemzetközi jogi kötelezettségeivel összhangban” atomenergiát használjon fel és állítson elő – szerepel a kétnapos találkozó zárónyilatkozatában.

Az iráni elnök mostani kijelentése, melyben a tárgyalások folytatására tesz javaslatot, minden bizonnyal az el nem kötelezett országok meggyőzésére is szolgál, akik előtt Teherán világossá akarja tenni, hogy mindenkor feltétel nélkül kész a tárgyalásokra –írja a BBC.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője “megdicsérte” kedden Kínát és Oroszországot, amiért szembeszegülnek azzal az amerikai törekvéssel, hogy nemzetközi szankciókat léptessenek életbe Irán ellen. Hamid Reza Aszefi szerint e két ország “dicséretesen független politikai magatartást” tanúsít az ügyben. Megtoldotta nyilatkozatát annak megismétlésével, hogy Irán nem állítja le urándúsító tevékenységét. “Az csak természetes, hogy nem adjuk fel jogainkat” – mondta teheráni sajtóértekezletén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik