Nagyvilág

Részeg volt a berlini késelő

Legkevesebb harminc embert sebesített meg késsel egy 16 éves ámokfutó a berlini főpályaudvar péntek esti felavatása után, hatot közülük súlyosan, s az első áldozatok egyike azt állítja, hogy AIDS-es, a testét megjárt kés másokat megfertőzhetett.

A rendőrség felszólította a megsebesített áldozatokat, hogy jelentkezzenek a berlini Charité kórházban vagy a Virchow klinikán, s vizsgáltassák ki magukat. Ugyanez vonatkozik a sebesülteket ellátó személyzetre is. A felhívás nyomán további három sebesültre derült fény, korábban 28 sebesültet tartottak számon. Vasárnap délig ötvenhatan jelentkeztek a két kórházban, s vírusfertőzést gátló orvosságokat kaptak, amelyek hatásukat az esetleges fertőzés utáni 24 órában fejtik ki a legerősebben.

Szakemberek szerint azonban a fertőzés veszélye nem nagy, már csak azért sem, mert az áldozatok ruházatával is érintkező késen egy-egy támadás után nem, vagy csak részben maradhatott vér.

Ünnepelni készültek

Európa legnagyobb és legmodernebb pályaudvarát pénteken este avatták fel, először hivatalosan, majd rockzenével, fény- és hangjátékkal, tűzijátékkal. Több százezer érdeklődő zsúfolódott össze a főpályaudvar környékén. A Berlin Neukölln kerületéből származó gyanúsított éjfél tájban, a hazafelé tartó tömegben követte el véres tettét, a kormányzati negyedben, távolabb a főpályaudvartól: a részeg fiatalember válogatás nélkül szurkált, egyesek súlyos hasi és hátsérüléseket szereztek. Helyszíni beszámolók szerint pánik tört ki a tömegben.

A rendőrök, a tűzoltók és az orvosok gyorsan kivonultak a helyszínre, s a járdán, illetve kapualjakban nyújtottak elsősegélyt. A sebesültek közül 24 kórházi ápolásra szorult, tizenötöt közülük ambulánsan kezeltek, kilenc sebesült elhagyta a kórházat a kezelés után. Életmentő műtéti beavatkozásokra is sor került. A merénylet helyszínének közvetlen közelében van a Charité, Berlin legnagyobb kórháza.

Fogságban az elkövető

Egyelőre még nem világos, hogy mi ragadtatta a szélsőséges tettre a 16 éves neuköllni német tanulót, akit körülbelül egy kilométerre a tetthelytől fogtak el, s a kést is megtalálták nála. A gyanúsított, kinek életkorát először 17 évben adták meg, tagadta tettét, egyebet nem lehetett kihúzni belőle. Eddig azt mondta, hogy fogalma sincs, mi történt, nem emlékszik semmire sem, annyira be volt rúgva. Ugyanakkor legalább száz szemtanú vallott ellene. Az ügyészség többrendbeli gyilkossági kísérletnek és súlyos testi sértésnek minősítette az esetet, a fiatalember vizsgálati fogságban van.

A megnyitót beárnyékoló ámokfutás két héttel a milliós tömegeket megmozgató labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt még inkább gondolkodóba ejtette a biztonsági illetékeseket, akik igyekeznek egyedi esetnek beállítani a történteket. Berlinben gyakoriak a százezreket mozgató nagyrendezvények, mint például a Love Parade, „amelyeket meg lehet rendezni anélkül, hogy bárkinek is félnivalója lenne. A kockázatot azonban esetleg csak egy katonai diktatúrában lehet kizárni” – nyilatkozta Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik