Nagyvilág

Régi-új államfő Kolumbiában

Elsöprő többséggel újraválasztották a vasárnapi kolumbiai elnökválasztáson Alvaro Uribe hivatalban lévő államfőt: a konzervatív politikus ezzel újabb négy évre kapott felhatalmazást a latin-amerikai ország vezetésére.

A választási bizottság által közölt részeredmények szerint a leadott szavazatok 98 százalékának megszámlálása alapján Uribe a voksok 62 százalékát szerezte meg. Az előzetes várakozásokra alaposan rácáfolva a politikus ily módon könnyedén átlépte az első fordulós győzelemhez szükséges 50 százalékos küszöböt, s messze maga mögé utasította vetélytársait, köztük a szavazatok 22 százalékával a második helyre befutó Carlos Gaviria baloldali szenátort, aki máris elismerte választási vereségét.

Az elnökválasztás viszonylag nyugodt körülmények között zajlott le; megfigyelők szerint az elmúlt évek legbékésebb voksolása volt a latin-amerikai országban, ahol a kormányhadsereg és a felkelők négy évtizede tartó fegyveres konfliktusának évente ezrek estek áldozatul. Uribe első, 2002-es megválasztását követően keményen fellépett a szélsőjobboldali milíciák és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet, valamint a kábítószercsempészek ellen, így mára az erőszak jelentős mértékben visszaszorult – a választópolgárok ezt a jelek szerint az államfő újraválasztásával honorálták.

Választási győzelmét követően Uribe vasárnap este ígéretet tett, hogy szavatolni fogja a demokrácia biztonságát a terrorizmussal szemben, s megfelelő szociálpolitikát is ígért a hosszú ideje polgárháborús viszonyok között élő lakosságnak.

Az Egyesült Államok szövetségesének számító Uribe győzelmét várhatóan nagy megkönnyebbüléssel fogadják Washingtonban, hiszen Latin-Amerikában az elmúlt időben inkább a baloldali politikai erők arattak választási győzelmeket, Hugo Chávez venezuelai elnök vezetésével pedig valóságos kampány folyik a térségben az Egyesült Államok által támogatott szabadpiaci elvek ellensúlyozására és a szegények megsegítését célzó szociális reformok végrehajtása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik