Nagyvilág

Sajnálkozással ért véget a szlovákiai turista incidens

A szlovák külügyminiszter sajnálatát fejezte ki magyar partnerének a három magyar állampolgárral egy héttel ezelőtt Pozsonyban történtek miatt. A magyar diplomácia ezzel rendezettnek tartja az ügyet.

Somogyi Ferenc, a magyar diplomácia vezetője Eduard Kukannal történt szombati ausztriai találkozója után az MTI-nek elmondta, hogy a történtek Eduard Kukan megítélése szerint sincsenek összhangban a jó együttműködésen alapuló magyar-szlovák kapcsolatok szellemével. Kukan a megbeszélésen jelezte, hogy az ügy kapcsán megszüntetik a három magyar állampolgár ellen indított eljárásokat. “Szlovák partnerem biztosított arról, hogy semmiféle magyarellenes motivációja nem volt a fellépésnek” – szögezte le Somogyi Ferenc.

A találkozóra az EU-tagállamok külügyminisztereinek szombati ausztriai, klosterneuburgi értekezletének helyszínén, a huszonötök tárgyalásainak befejezését követően került sor. A megbeszélést Somogyi Ferenc kezdeményezte pénteken.

Május 20-án Pozsonyban három magyar állampolgárt előállítottak, több órán keresztül kihallgattak, majd fogdában tartottak az idegenvezetési engedélyre vonatkozó szlovák jogszabály, valamint egyéb szabály megsértésének gyanújával. Udvardi Iván helyettes külügyi államtitkár a napokban arról beszélt, Budapest elvárja, hogy Pozsony kérjen bocsánatot az incidensért.

Somogyi Ferenc elmondta: a találkozón sikerült tisztázni, hogy a szlovák külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában megjelent kitétel, amely szerint hivatalos magyar körök “állatságnak” minősítették volna a szlovák hatóságok fellépését, egyszerűen az atrocitás szó különböző bevett értelmezéséből adódó fordítási probléma. Somogyi Ferenc kitért arra, hogy a magyar diplomácia az ügyet ezzel rendezettnek tartja, “ezen a szinten mást nem lehet tenni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik