Nagyvilág

Egymilliós misét tartott a pápa Krakkóban

A kereszténység védelmére szólította fel a lengyel hívőket Európában és az egész világon vasárnap XVI. Benedek pápa, aki csaknem egymillió ember előtt mutatott be szabadtéri szentmisét a krakkói belváros közelében fekvő Blonie-mezőn.

A latinul és lengyelül tartott istentiszteleten, amelyen csaknem kétezer pap, köztük 16 országból érkezett 20 bíboros és csaknem 150 püspök és érsek koncelebrált, részt vett Lech Kaczynksi lengyel elnök, Kazimierz Marcinkiewicz kormányfő, valamint a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt államfő is. A misére pápamobilon érkező XVI. Benedeket üdvrivalgással fogadta a vatikáni és lengyelországi zászlócskákat lengető, hatalmas tömeg.

“A mi házunk a tied is, egyházunk a te egyházad” – mondta üdvözlésképpen Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek, aki csaknem negyven éven át szolgált a néhai II. János Pál pápa személyi titkáraként.

Az előd otthonában

Szentbeszédében XVI. Benedek ismét megemlékezett lengyel elődjéről, Karol Wojtyláról, aki hosszú időn át Krakkó püspöke volt. “Krakkó, Karol Wojtyla és II. János Pál városa, az én Krakkóm is” – mondta a hívők örömujjongása közepette a bajor pápa. “Be akartam lélegezni hazája levegőjét. Látni akartam az országot, ahol megszületett, amelyben felnőtt és megkezdte fáradhatatlan szolgálatát Krisztusért”. Hangsúlyozta, hogy a lengyel Wojtyla pápaságával Lengyelország “a Jézus Krisztusba vetett hit különleges tanúbizonyságának földjévé vált”.
Kérte a lengyeleket, hogy maradjanak hűségesek elődje emlékéhez, aki “rendkívüli erővel és hatékonysággal” védelmezte a hitet. Felidézte II. János Pál 1979-ben, első lengyelországi látogatásán honfitársaihoz intézett felhívását: “maradjanak erősek a hit erejével”. A római katolikus egyház feje egyúttal a hithez való hűségre és állhatatosságra szólította fel a keresztényeket, óva intve az elhajlásoktól.

Lengyel fiatalok, bajor pápa

A hallgatóság számát tekintve a krakkói istentisztelet volt a pápa vasárnap befejeződő négynapos lengyelországi zarándoklatának tetőpontja: a Varsóban bemutatott pénteki nagymisére csak 270 ezren gyűltek össze. A katolikus egyházfő szombat este már több mint 600 ezer fiatal előtt mondott beszédet a 48 hektáros Blonie-mezőn, ahol a Lengyelország egész területéről érkezett fiatalok igen lelkes fogadtatásban részesítették. A lengyel tv kommentátorai kiemelték: végképp megtört a jég a lengyel fiatalok és a német pápa között.

Auschwitzba is ellátogat

A bajor pápa vasárnap délután látogatást tesz az auschwitz-birkenaui haláltáborban, és Birkenauban az áldozatok nemzetközi emlékműve előtt imádkozik – korábbi szavai szerint azért -, hogy “gyógyuljanak be a múlt sebei”, mielőtt visszautazna a Vatikánba.

XVI. Benedek pápa lengyelországi apostoli látogatásán – a lengyel püspöki konferencia meghívására – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében Seregély István egri érsek és Katona István püspök, valamint Erdő Péter bíboros személyes képviseletében Kiss-Rigó László püspök vesz részt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemet Fodor György rektor képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik