Nagyvilág

Magyar javaslat az európai kisebbségek védelmében

Tabajdi Csaba, az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségi Intergroup elnöke azt javasolta, hogy az Európai Romák Fórumának mintájára hozzák létre az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz egyszerre köthető Őshonos Kisebbségek Európai Parlamentjét az európai kisebbségek képviselete céljából.

Tabajdi Csaba, aki az MSZP európai parlamenti delegációjának a vezetője is, a szászországi Bautzenben az Európai Népcsoportok Föderalista Uniójának vasárnap záruló kongresszusán beszélt. Az unió az európai nemzetiségek és népcsoportok legfontosabb nem kormányzati szerve.

Előadásában a magyar EP-képviselő egyebek között arra mutatott rá, hogy minden pozitívum ellenére nagy aránytalanság van a tíz új és a tizenöt régi EU-tagállam kisebbségvédelmi rendszere között. Míg a tíz új tagállamnak a csatlakozás kritériumaként ratifikálnia kellett az Európa Tanács két kötelező erővel bíró kisebbségvédelmi dokumentumát, a Nyelvi Chartát és a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt, a régi tagállamok közül Franciaország, Belgium és Görögország ezt máig nem tette meg. Fel kellene zárkóztatni a régi tagállamokat a kisebbségvédelem terén, hiszen az új tagállamok magasabb szinten vannak – mondta a magyar politikus.

Előadásában arra is rámutatott, hogy az Európai Unióban nincs ugyan jogi értelemben vett működő kisebbségvédelmi rendszer, de ez nem jelenti azt, hogy például politikai értelemben ne lennének normák a kisebbségvédelem tekintetében. Az Európai Közösségek Bíróságának hatályos döntése szerint nem kell minden tagállamnak ratifikálnia egy döntést, hogy az uniós normának számítson. A bővítési kritériumrendszer továbbfejlesztése következtében a kisebbségvédelmi rendelkezések az uniós jog részét képezik. Ezzel együtt a kisebbségi jogsértések esetén a számonkérés megoldatlan – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A bautzeni kongresszuson 32 országból 250 küldött van jelen, s a tanácskozáson elfogadott chartában az európai nemzeti kisebbségek átfogó védelmét és hatékony támogatását sürgették. Az Európai Uniót felszólították arra, hogy ne vegyen fel soraiba olyan országokat, amelyek nem tartják be a kisebbségekkel kapcsolatos normákat.

A nemzetiségeket és népcsoportokat képviselő unió adatai szerint Európában több mint 300 kisebbség létezik, körülbelül 100 millió ember él kisebbségi sorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik