Nagyvilág

Késelő ámokfutó a berlini pályaudvar-avatón

Egy 16 éves berlini ámokfutó 28 embert késelt meg a berlini főpályaudvar avatásán. Tettének indítékai egyelőre nem ismertek.

Súlyos merénylet zavarta meg pénteken éjjel az új berlini főpályaudvar avatását. Rendőrségi források szerint egy fiatal férfi a színpompás ünnepségen a tömegben huszonnyolc járókelőt késelt meg. A berlini rendőrség szóvivője szombaton reggel arról számolt be, hogy a sérültek közül hatnak az állapota súlyos, de nincsenek közvetlen életveszélyben.

Az egyik áldozat AIDS-es volt

A huszonnyolc sebesültből huszonnégy kórházi ápolásra szorult, tizenötöt közülük ambulánsan kezeltek, kilenc sebesült elhagyta a kórházat a kezelés után.

Szombat estére kiderült: az első áldozatok egyike azt állítja, hogy AIDS-es, így a testét megjárt kés másokat megfertőzhetett. A váratlan fordulat nyomán a rendőrség felszólította a megsebesített áldozatokat, hogy jelentkezzenek a berlini Charité kórházban vagy a Virchow klinikán, és vizsgáltassák ki magukat. Ugyanez vonatkozik a sebesülteket ellátó személyzetre is.

A szóvivő szerint egyébként nem kizárt, hogy a sérültek száma magasabb, mivel nem mindenki jelentkezhetett a hatóságoknál.

Elfogták a tettest

A 16 éves, berlini ámokfutót egy útkereszteződésnél fogták el, körülbelül egy kilométerre a tetthelytől, majd őrizetbe vették. Tettének indítékai egyelőre nem ismertek. A rendőrségi szóvivő szerint a merényletnek nincs “bevándorlási háttere.” A hatóságok megkezdték a vizsgálatot.

A szóvivő közölte, hogy a fiatal férfi már korábban is követett el bűncselekményeket. A tömegben hatalmas pánik tört ki. A merénylet elkövetése után mintegy 100 rendőr és 45 tűzoltó volt bevetésben.

A legmodernebb a kontinensen


Az ünnepségről beszámolva S. Kovács Ferenc az MTI berlini tudósítója arról írt, hogy az esti órákban több százezer érdeklődő előtt lézershow-val avatták fel a német főváros új főpályaudvarát, amely megkönnyíti majd a vonatok áthaladását a német fővároson.

Az új, “az első igazi” berlini főpályaudvar ötszintes: a legfelső szinten kelet-nyugati irányba, a legalsó szinten észak-déli irányba haladnak a szerelvények. A szintek között bevásárló központot és étkezdéket nyitnak. A berlini főpályaudvart Európa legmodernebb és legnagyobb, átmenő forgalmat lebonyolító pályaudvaraként hirdetik, ahol naponta ezer szerelvény halad majd át: távolsági és helyi vonatok, valamint a berlini városi gyorsvasút szerelvényei.
A péntek esti nyitó ünnepségen a pályaudvart európai összefüggésekben emlegették, “európai szívnek”, amely megkönnyíti az áramlást Európa északi és déli, keleti és nyugati része között. A húszperces lézershow-t Jerry Apelt fényművész tervezte, a műsor egyik fénypontja a reflektorokkal felszerelt vonatok befutása volt keleti és nyugati irányból.

A főpályaudvar az egykori berlini fal közelében, a Spree folyó partján épült fel. A “szuperlatívuszok pályaudvaraként”, a “közlekedés katedrálisaként” is emlegetett vasúti csomópont szépséghibája, hogy egyelőre nem nagyon kapcsolódik a berlini tömegközlekedéshez: nincs metróállomása, nem vezetnek hozzá villamosjáratok, a városi gyorsvasúthálózat kapcsolódása is csonka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik