Nagyvilág

Visszavonta fegyveres osztagait a Hamasz

A Hamasz visszavonta pénteken fegyveres osztagait Gáza utcáiról, hogy megkönnyítse a „nemzeti párbeszéd" folytatását, melyet a belpolitikai viszály rendezésére hívtak össze csütörtökön. Amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, az elnök népszavazást ír ki a palesztin állam végleges határairól.

A Hamasz félkatonai alakulatainak egyik parancsnoka jelentette be pénteken a fegyveres osztagok visszavonását, hozzátéve, hogy Szaíd Szajjám belügyminiszter utasítására hagytak fel az utcai járőrtevékenységgel.


A kormány részéről még nem erősítették meg, de nyugati tudósítók megerősítették helyszíni jelentéseikben, hogy eltűntek Gáza utcáiról a Hamasz-fegyveresek járőrosztagai. A lépés jelentős előrehaladást jelenthet a Hamasz márciusi hatalomátvétele óta kiéleződött fegyveres harcok enyhítésében – írja a BBC.


A rendőrség írányítása

A Hamasz-kormány belügyminisztere május 17-én vezényelte ki Gáza utcáira a Hamasz mintegy 3000 fegyveresét azzal az indokkal, hogy a belügyminisztérium alá tartozó rendfenntartó erők nem tudják vagy nem akarják teljesíteni az utasításait.


A palesztin rendőrséget a Fatah-szervezet híveiből toborozták, vagyis a Hamasz politikai ellenfelei közül. Az új Hamasz-„rendőrség” létrehozását kezdettől fogva ellenezte Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki egyben az állami fegyveres szervezetek legfőbb parancsnoka is.


Abbász ultimátuma


Az indulatok enyhítésének érdekében csütörtökön „nemzeti párbeszédnek” nevezett tanácskozást kezdtek „a palesztin testvérharc” beszüntetéséről a Fatah és a Hamasz képviselői, erre a dialógusra hivatkozott a fegyveresek visszavonásánál a radikális iszlámista szervezet.

Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap meglepő bejelentést tett, melynek lényege, hogy ha a két fél tíz napon belül nem jut megegyezésre, akkor népszavazásra bocsátja a palesztin állam határait kijelölő tervezetet, melyet Izraelben fogva tartott Hamasz- és Fatah-vezetők dolgoztak ki.


A dokumnetum kimondja a palesztinok jogát arra, hogy az 1967-ben Izrael által megszállt összes palesztin területen, Jeruzsálem fővárossal kikiálthassák független államukat. Ez azonban feltételezi Izrael állam elismerését, amit a Hamász mindeddig elutasított. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás eredménye szerint a palesztinok 80 százaléka egyetért a dokumentumban foglaltakkal.


Mérsékelhetik álláspontjukat


Mahmúd Abbász palesztin elnök ultimátuma a palesztinok belső ellenségeskedésének beszüntetéséről rászoríthatja a Hamasz radikális szervezetet arra, hogy bizonyos kérdésekben mérsékelje álláspontját, főleg Izrael elismerése tekintetében, ami a nemzetközi közösség szemében az egyik legfontosabb.


A Nyugat által leállított plesztin segélyezés miatt gazdaságilag is nehéz helyzetben lévő kormány éppen ezért békülékenynek mutatkozik, és úgy tűnik, hogy jobb híján elfogadja a népszavazás felvetését, de inkább a nemzeti párbeszéd keretében szeretné megoldani a problémákat.


Gázi Hamad kormányszóvivő közölte a francia hírügynökséggel, hogy a kabinet “nagyon gyorsan” meg fogja oldani a válságot, és semmilyen akadályát nem látja annak, hogy a 67-es határokon belül kikiáltsák a teljesen szuverén, határait maga ellenőrző államot, amelynek fővárosa Jeruzsálem.


Belső ellentmondások


Március végi hivatalba lépése óta a Hamász-kormány többször egymásnak ellentmondó álláspontot közölt a palesztin állam lehetséges határvonalának kérdéséről, ami annak bizonyítéka, hogy a mozgalmon belül mélyreható ideológiai viták folynak. A szervezet 1988-ban keletkezett alapokmánya még Izrael elpusztítását tűzi ki célul.


Magának a pártnak a tisztségviselői sokkal óvatosabban nyilatkoztak, mint a kormányéi. Számi Abu Zuhri, a mozgalom szóvivője szerint Abbász javaslata korai, mert még a párbeszéd lefolytatása előtt tette meg, és ezzel befolyásolja magát a dialógust. Hanán Asrávi, a Harmadik Út párt parlamenti képviselője úgy értékelte, hogy a Hamász eddigi nyilatkozatai nem túl biztatóak, de legalább megpróbálják mérsékelni álláspontjukat, és nem zárkóznak el a nemzeti megállapodás elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik